Nyheten om att klimatbonusen slopas med omedelbar verkan slog ned som en blixt från klar himmel. Det svenska folket fick bara en dag på sig att beställa en miljöbil med klimatbonus.
En förklaring till att beskedet är så överraskande är att bara Sverigedemokraterna var för en helt slopad klimatbonus före valet. Med ett försämrat ekonomiskt läge och insikten om att klimatbonusen är en kostsam affär för staten var regeringspartierna kanske inte så svårövertalade.
Den borgerliga tankesmedjan Timbro är försiktigt positiva till beslutet:
– Subventionerade klimatbilar är bland de dyraste sätten att minska utsläppen. Det är därför positivt att regeringen väljer att slopa klimatbonusen och att skattepengar går till mer effektiva åtgärder, exempelvis koldioxidinfångning, säger Ellen Gustafsson, klimatansvarig på Timbro, till Expressen.
Från oppositionen är tonläget annorlunda och kritiken mot regeringen hård:
– Det är fullständig galenskap man ägnar sig åt. Man är tydligen inte nöjd förrän man slagit sönder varenda del av den väldigt väl fungerande svenska klimatpolitiken. Vi blir fast i ett fossilberoende, beroende av Putins olja och gas, säger Per Bolund (MP) till Expressen.
Centerpartiets talesperson för klimat- och energipolitisk, Rickard Nordin skräder inte heller orden:
– Vi behöver snabbt få ut fler elbilar på våra gator. Både för att minska oljeberoendet och minska utsläppen. Att då göra elbilar tiotusentals kronor dyrare är ett hårt slag i magen på alla som vill vara med i omställningen, säger han.
– Att dessutom öka kostnaderna mitt under pågående klimattoppmöte är verkligen att sticka huvudet i sanden.
Bilbranschen är föga förvånade inte med på regeringens noter. Mobility Sweden påpekar att elbilar fortfarande är dyrare än fossilbilar i inköp, och befarar att beslutet kan ge en negativ utveckling.
– Det kan innebära att elektrifieringen i Sverige riskerar att avstanna, säger Emmi Antonsson på Mobility Sweden till DN.
Marcus Thomasfolk, kommunikationschef för Volkswagen i Sverige, håller med:
– Vi anser att det är mycket olyckligt att bonusen för elbilar försvinner. Även om elbilarna kraftigt ökat i försäljning på senare tid ska man komma ihåg att de står för fyra procent av den svenska fordonsparken – 96 procent av den är alltså inte elektrifierad. Ska vi få till en snabb omställning mot en fossilfri fordonsflotta i Sverige krävs flera insatser och där har bonusen varit en mycket viktig parameter. Risken är nu påtaglig att elektrifieringen kommer att gå långsammare, säger Marcus Thomasfolk till Carup.
Recharge och auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlund sällar sig också till kritikerna och menar att alla är förlorare när klimatbonusen stoppas.