Klimatbonusen kan frysa inne trots regeringens löfte

Elbilskunder varnas nu för att de kan mista klimatbonusen om deras beställda bil dröjer för länge.

Annons
Annons

Även om man beställde en elbil innan regeringens deadline gick ut den 8 november kan köparen bli utan bonuspengar, det varnar Emmi Antonsson på branschorganisationen Mobility Sweden i en intervju med P4 Göteborg.

Orsaken är att regeringen inte har skjutit till tillräckligt med pengar i höstbudgeten. Pengarna riskerar helt enkelt att ta slut.

Tjänstebilsexperten Ronny Svensson på Ynnor AB har räknat på saken och kommit fram till att det saknas över 4 miljarder kronor. I budgeten finns 5,95 miljarder avsatta för utbetalning av klimatbonus, men om alla ska få sin bonus behövs mer än 10 miljarder.

Problemet med tom bonuskassa har inträffat förr och då har riksdagen beslutat om mer pengar efter förslag från regeringen. Det är troligt att samma sak kommer hända igen då Transportstyrelsen beräknat hur mycket pengar som saknas, men inte alls säkert.

Vem kan få klimatbonus?

För att få bonus ska bilen vara beställd senast den 8 november 2022. Hur stor bonusen blir bestäms av registreringsdatumet. Vid nyår sänks klimatbonusen för elbilar från 70 000 till 50 000 kronor.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen