Ökad brist på publika laddstolpar över hela landet

Bara två län har tillräckligt med laddpunkter enligt EU-gränsen.

Annons
Annons

Antalet laddare ökar för varje år, men antalet elbilar ökar i ännu snabbare takt. Det gör att allt färre län i Sverige lever upp till EU-målet på tio laddbilar per publik laddpunkt.

I år är det bara Jämtland och Gotland som lever upp till EU-målet. Det visar en sammanställning från laddföretaget Monta. Kalmar och Dalarna har trillat ur årets lista.

Förra året hade Sverige ett genomsnitt på 20 laddbara fordon per publik laddpunkt. I år har snittet ökat till 24 bilar. Sverige saknar därmed 23 500 publika laddpunkter.

Sämst är Stockholms och Uppsala län. Här finns det i snitt 38 respektive 37 laddbara bilar per laddpunkt.

– Nu när regeringen presenterat sin budget så ser vi att stödet ökar för utbyggnaden av laddinfrastruktur och det är en tydlig ljuspunkt som förhoppningsvis kan bidra till att brygga gapet mellan antalet elbilar och laddpunkter, säger Marcus Enetjärn, Sverigechef på Monta.

Utöver regeringens satsningar ser Marcus också andra möjligheter. Det skulle till exempelvis vara att nyttja tjänster som gör det möjligt att hyra ut privata laddare. Genom sådana tjänster finns det möjligheter för företag att hyra ut laddare under kvällstid eller helger. 

– Om fler öppnar upp sina laddstationer kan vi avlasta de publika laddstationerna från en del av stressen och skapa lite sinnesro för elbilsägare, menar Marcus Enetjärn.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen