Uppgifter: Corvette blir elbilsmärke – ska slå Porsche

Amerikanska General Motors uppges vilja knoppa av Chevrolets sportbilsnamn för att lansera ett nytt premiummärke 2025. Först ut blir den redan bekräftade elsportbilen Corvette E-Ray, som får sällskap av en eldriven suv och fyrdörrars coupé för att utmana Porsche.

Annons
Annons

Ford gjorde det med Mustang och nu väntas GM göra detsamma med minst lika anrika Corvette. Ryktena om en stundande elektrisk Corvette-suv är inte nya men nu framkommer fler detaljer.

Det är amerikanska Car and Driver som erfar att biljätten vill gå ännu ett steg längre och knoppa av modellnamnet för att skapa ett nytt elektriskt premiummärke år 2025. Det frigjorda Corvette ska sälja så väl den helt elektriska sportbilen E-Ray som en crossoversuv och en fyrdörrars coupé, erfar tidningen som hänvisar till en anonym källa på GM:s teknikcenter.

Blir lyxigare – utmanar Porsche

GM har siktet inställt på Porsche, antyder källan som menar att man inte bara vill klå Porsches Taycan och kommande eldrivna Cayenne ”i deras eget spel” utan ”skapa tre amerikanska legender, kapabla till att bryta ny mark genom att göra själva essensen av Corvette skalbar. För att göra det måste den hela tiden befinna sig i ett tillstånd av förändring”, säger personen till Car and Driver.

Trots att namnet Corvette länge stått för prisvärdhet i sportbilssegmentet är GM:s mål nu att stöpa om det till något exklusivt och lyxigt. Det nya märket ska samtidigt bevara Corvettes formspråk och sportighet, antagligen för att särskilja det från de redan lyxiga koncernkamraterna Cadillac.

Grundplåten till alla tre Corvette-elbilar blir GM-koncernens elbilsplattform Ultium, med en systemspänning på 800 volt för att medge snabbladdning upp till 350 kW. Likt Porsche Taycan och snart kanske även Volvo och Polestar ska Corvetterna även ha en tvåväxlad låda till åtminstone en av sina motorer.

Stämmer uppgifterna kan vi nog räkna med att se Corvette även här i Europa. GM har gjort klart att man vill göra en ordentlig comeback i Europa i och med omställningen till elbilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen