BMW:s nya batteri kan ge 100 mils räckvidd och billigare elbilar

Nästa generation elbilar får effektivare och billigare batterier.

Annons
Annons

BMW håller på att utveckla en ny generation elbilar som kallas ”Neue klasse”. De får batterier som kallas generation 6 och som är 30 procent effektivare och 50 procent billigare än dagens generation 5. Det berättar BMW:s batterichef Simon Erhard i en artikel i AutoNews

– Energitätheten är mycket högre än tidigare. Du kan lägga in fler celler i batteripaketet, säger BMW:s Simon Erhard batterichef till en grupp journalister.

Den ökade energitätheten gör att BMW kan göra bilar med 100 mils räckvidd. BMW har i stället valt att göra bilarna lättare och billigare. I dag står batterierna för 40 procent av en elbils kostnad att tillverka.

En annan fördel med det nya batteriet är att det kan laddas 30 procent snabbare än dagens. Nyckeln till den förbättrade prestandan är att battericellerna är cylindriska, uppger Simon Erhard.

Genom att göra batteripaketet till en integrerad del av chassit minskas vikten ytterligare samtidigt som vridstyvheten förbättras. 

– Den största utmaningen är att uppnå rätt kompromiss mellan styvhet och flexibilitet. Den mest integrerade designen skulle vara där fordonsgolvet blir den övre delen av batteripaketet, säger Eberhard till Autonews. 

Även miljömässigt finns det fördelar med det nya batteriet. Det går åt 50 procent mindre kobolt vid tillverkningen och anoden har 20 procent mindre grafit.

Annons
Annons
Rulla till toppen