Teslaingenjör vittnar: Video på självkörande Model X var iscensatt

Videon från 2016 visade enligt Tesla hur bilen körde helt själv i trafiken – men allt var iscensatt för , enligt vittnesmålet som först nu uppmärksammats.

Teslaingenjör vittnar: Video på självkörande Model X var iscensatt
En skärmdump från videon som enligt ingenjören är iscensatt.

Videon lades ut av Tesla 2016 i ett blogginlägg om företagets självkörande teknik och sades visa hur en Model X kör en person från en bostad till ett kontorsbyggnad. "Tesla kör sig själv" kommenterade Elon Musk, som delade blogginlägget på Twitter.

Riktigt så avancerat som videon fick det att se ut var dock inte tekniken. Därför fick den iscensättas genom att rutten 3d-kartlagdes i förväg, berättar mjukvaruchefen för Tesla Autopilot, Ashok Elluswamy, i ett tidigare ouppmärksammat vittnesmål som Reuters tagit del av.

"Syftet med videon var inte att exakt visa vad som fanns tillgängligt för kunder 2016. Det var att visa vad som var möjligt att bygga in i systemet", säger Elluswamy i vittnesmålet enligt nyhetsbyrån.

Vittnesmålet lämnades i juli 2022 i en rättegång om en krasch 2018, där en Apple-ingenjör omkom. 2020 kom det amerikanska trafiksäkerhetsverket NTSB fram till att olyckan troligen orsakades av att ingenjören varit ouppmärksam bakom ratten, något Autopilot-systemet inte heller kunde upptäcka.

Videon från 2016 är vilseledande eftersom det inte framgår i den att funktionaliteten som visas inte finns i produktionsbilar, menar advokaten som företräder Apple-ingenjörens fru.

Krockade under testkörning

Under de testkörningar som Tesla gjorde längs den förutbestämda rutten i videon ska förare ha behövt ingripa, enligt Ashok Elluswamys vittnesmål. Vid ett tillfälle ska en av bilarna ha kört in i ett staket när den skulle fickparkera sig själv – något som i videon ovan går helt felfritt.

Videon har även använts i bevisförning i fler tvister med Tesla. Hösten 2022 stämdes Tesla av en grupp personer för falsk marknadsföring av Autopilot och relaterade självkörningsfunktioner. I gruppstämman krävdes Tesla på skadestånd till de som sedan år 2016 har köpt eller leasat en Tesla-bil med Autopilot, Enhanced Autopilot och Full Self-Driving funktioner.

Även tidningen New York Times har tidigare rapporterat att Tesla iscensatt en snarlik video som påstås visa hur en av företagets bilar kör sig själv på allmän väg. Tidningen hänvisade däremot då till anonyma före detta Tesla-anställda.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.