Här kör Kias elbil ifrån Porschar och BMW på Nürburgring

Hur bra tar sig en 2,2-tons elbil runt på Nürburgrings utmanande nordslinga? Mer än okej om den heter Kia EV6 GT visar det sig.

Annons
Annons

Förare i bilar som Porsche 911 och burförsedda BMW M2 och M3 blev nog rätt överraskade under detta pass. Att bli omkörd när man njuter under allmänhetens åkning på racerbanan Nürburgring händer så klart – men av en eldriven familjebil från Kia?

Kia EV6 GT är dock inte vilken Kia som helst. Med sina 585 hästkrafter och 740 newtonmeter klarar den 0–100 km/h på 3,5 sekunder enligt fabriken.

Att accelerera rakt fram är dock en sak – att bemästra kurvor och krön på Nürburgring är något helt annat.

Filmen visar att EV6 GT:n har lite mer av kilon och motorkraft än grepp i standarddäcken, men att den också förefaller förutseende och kontrollerbar. Den snabbt men mjukt körda Kian överstyr ganska ofta – men då ligger det också i potten att föraren inte verkar ha något emot detta.

Bilen kördes i läget ”GT” (ej ”Drift”) och på ett varv runt den drygt två mil långa banan sjönk batterinivån med 30 procent, uppger föraren.

Föraren är en motorjournalist från den franska biltidningen L’argus som brukar köra racing på helgerna. För racerbanor i allmänhet men på Nürburgring i synnerhet hänger varvtiderna väldigt mycket på vem som kör, värt att tillägga.

Annons
Annons
Rulla till toppen