Video: Maxus satar på eldriven pickup och lyxbuss

Kinesiska Maxus vill bli nummer ett i Sverige när det gäller elektriska transportbilar. Deras eldrivna pickup lär sätta fart på den insomnade pickup-försäljningen.

Annons
Annons

Maxus är kinesiska MG:s storebror, och då talar vi inte produktionsvolymer utan typen av fordon. Både varumärkena ägs av den stora statliga biltillverkaren SAIC, och Maxus koncentrerar sig på nyttofordon medan MG satsar på personbilar.

I fjol tog Maxus tredjeplatsen i Sverige bland eldrivna transportbilar (720 stycken sålda, +15%) efter Renault på 1068 stycken och Peugeot med 1103.

Video: Maxus satar på eldriven pickup och lyxbuss
Maxus eT90 är den första eldrivna pickisen i Sverige.

Maxus har fem transportbilar i olika storlekar och i vår kommer den för många kanske intressantaste:

Sveriges första eldrivna pickup: eT90. För bara fyra år sedan såldes det drygt 10 000 pickuper i Sverige, men på grund av hög skatt (Runt 25 000-30 000 kronor per år) har marknaden gått ner till cirka 2 000 stycken.

Priset startar på 579 900 kronor exklusive moms. Effekten är 180 hk, räckvidden enligt WLTP är 33 mil. Lastvikt på flaket är 925 kg och på dragkroken får man släpa 1 000 kg. Max snabbladdning 80 kW. Noteras ska att den är enbart bakhjulsdriven. 

Video: Maxus satar på eldriven pickup och lyxbuss
Minibussen Maxus Mifa 9 kan fås med sju eller åtta sittplatser.

Maxus Mifa 9 är en helt annan typ av fordon, det är en riktigt lyxig MPV för shuttletrafik eller taxi. Luxuryversionen har två business class-fåtöljer där bak med snudd på ligglägen samt en soffa för tre längst bak. Det finns även två billigare versioner med plats för åtta personer (två tresitssoffor).

Priset för den riktigt lyxiga versionen är cirka 900 000 kronor, batteripaketet är på 93 kWh och räckvidden anges till 40 mil.

Annons
Annons
Rulla till toppen