Spion: Här är Polestar 4

Polestars nästa modell ska lanseras senare i år. Nu har en maskerad prototyp fångats på bild i Kina.

Annons
Annons

Polestar ska bredda paletten i år med en fjärde modell som kan bli deras viktigaste hittills. Med nättare mått än storsuven Polestar 3 väntas Polestar 4 bli en utmanare till världens mest sålda elbil: Tesla Model Y.

Precis som 3 är ett sportigare syskon till Volvo EX90 rör det sig alltså om Polestars coupéversion av kommande Volvo EX60. Polestar lanserar återigen sin variant en stund innan ägare Volvos motsvarighet, som dröjer till 2024 – i år blir lanseras istället den mindre elbilen Volvo EX30.

Spion: Här är Polestar 4
Under skalet bygger Polestar 4 på ännu en ny plattform från ägarkoncernen Geely.

Prototypbilen på bilderna är något kortare än Zeekr 001 (4,97 meter) som den stod parkerad vid, enligt personen som fotograferat den och lagt ut bilderna på den kinesiska sociala medieplattformen Weibo. Med andra ord lär den vara snarlik Tesla Model Y (4,75 meter).

Räckvidden ryktas bli runt 60 mil enligt kinesiska medier.

Spion: Här är Polestar 4
Polestar 4 har tidigare visats under täcke…
Spion: Här är Polestar 4
… Både fram och bakifrån.

Under skalet uppges Polestar 4 också använda Geely-elbilsplattformen PMA, som konstigt nog tidigare var namnet som plattformen SEA gick under.

Att det är lite rörigt med namngivningen hos Geely är dock inget nytt: SEA, som fram tills nyligen stått för ”Sustainable Experience Architecture”, kallas nu ”Scalable Electric Architecture” – senast i den information som i dagarna gick ut tillsammans med de ”officiella spionbilderna” på Zeekr 003.

I vilket fall som helst rör det sig om något inte allt för avslägset besläktat med så väl Volvo EX30 som Smart #1 och #3 och som nämnt Zeekr 003. Just Zeekr ska också enligt uppgift sätta igång med testproduktionen av Polestar 4 i sin fabrik i Hangzhoubukten i Kina senare i år.

Polestar 4 ska efterföljas av en större, minst lika sportig sedan förutsägbart kallad Polestar 5 som bygger på en egenutvecklad plattform i aluminium. Denna ska även användas för roadstern Polestar 6.

Annons
Annons
Rulla till toppen