Efter fiaskot: Toyota låter köparna lämna tillbaka elbilen bZ4X

Många norska bZ4X-köpare är missnöjda med räckvidden. Nu får de lämna tillbaka sina bilar.

Annons
Annons

I Norge rasar Toyota bZ4X-ägare och många av de som ännu inte fått sina bilar häver sina köp.

– Vi blev lovade, både i text och film, en bil som skulle klara av det norska vinterklimatet superbra och som skulle ha mycket mindre förlust av räckvidden än andra elbilar, säger köparen Jarle Igeltjørn till motor.no.

I flera tester har Toyota bZ4X fått kritik för dålig räckvidd. I ett norskt test kom bilen 36 procent kortare än WLTP-siffran – ett ovanligt dåligt resultat. 

– Toyota bZ4X är en av bilvärldens största floppar, säger Alrik Söderlind, chefredaktör för auto motor & sport. 

Kunden: ”Var osäljbar”

En annan Toyota-kund försökte sälja sin bZ4X, men det gick inte så bra.

– Jag trodde att det skulle vara lätt att sälja bilen. Men Toyotan var osäljbar. Alla förfrågningar handlade om räckvidd. 

Toyota i Norge uppger nu att alla som vill häva sina beställningar eller lämna tillbaka levererade bilar får göra det utan kostnad.

– Vi måste vara självkritiska om att vi inte informerat kunderna bättre om hur bilen kan prestera i norskt vinterklimat, säger informationschefen Espen Olsen på Toyota i Norge till Motor.

I Sverige har Toyota ännu inte levererat några bZ4x, troligen för att invänta uppdateringar. Enligt Vi Bilägare ska leveranserna starta i april eller maj – ungefär samtidigt som en stor mjukvaruppdatering ska rullas ut till bilen.

–  I de fall en kund inte önskar fullfölja köpet av sin bZ4X ber vi dem att kontakta sin lokala återförsäljare för en dialog kring vilka möjligheter som finns. Vårt mål är alltid att våra kunder ska känna sig nöjda med sitt köp, säger han Vi Bilägare.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen