Apple Kartor-appen får mer detaljerade kartor och gatuvy

Kartorna över Sverige blir mer detaljerade och underlättar för den som behöver ladda sin elbil.

Annons
Annons

När Apple lanserade sin kart-app Maps, eller Kartor som den heter på svenska, gick det inte så bra. Den innehåll en hel del felaktigheter och vissa beskrivningar på franska. Elaka tungor kunde även notera en mindre miss: att Göteborg saknades. 

Sedan dess har Apples kamerabilar synts runt om i landet och nu kommer resultatet i form av nya och mer detaljerade kartor för fartkameror. Även våra kära grannländer Danmark, Finland och Norge får förbättrade kartor i samma skede. 

Apple Kartor-appen får mer detaljerade kartor och gatuvy
Före och efter uppdateringen.

– Kartor har gjorts om från grunden med bättre navigering, större detaljrikedom och mer exakt information om platser, säger Eddy Cue, chef för tjänster på Apple.

Navigeringen blir exakt och kan rekommendera vilken fil du ska ligga i eller om varna om du närmar dig en fartkamera. Appen får också förbättrade vyer av vägar, byggnader och köpcentra med mera. Till exempel markeras kontorsbyggnader med gult samt att vissa landmärken kommer att bli tredimensionella, som Kungliga Slottet i Stockholm eller Turning Torso i Malmö.

Uppläsningen har fått en mer naturlig röst och det går att lägga upp 15 delmål på en resa. Apple Maps/Kartor kan utifrån höjddata räkna ut vilken rutt som drar minst el. Du kan också få förslag på lämpliga ställen att ladda.

Apple Kartor-appen får mer detaljerade kartor och gatuvy
Battre körhänvisningar, gatuvy och 3D-visning är några av nyheterna.

I likhet med konkurrenten Google Maps kan man även se en gatuvy som sångats med Apples kamerabilar. Funktionen kallas ”Look Around” eller ”Se dig omkring”.

Det krävs inte uppgradering till IOS 16 för att använda nya versionen, utan det räcker med att uppdatera appen.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen