Upp till 4,5 megawatt med MCS-laddare

Lastbilar behöver laddas megasnabbt med megawatt för att det inte ska vara någon tidförlust att köra elektriskt. Tekniken kommer även till tävlingsbilar.

Annons
Annons

ABB och Scania är först ut med den nya MCS-standarden. Dagens CCS-laddare kan maximalt ladda 375 kW. Det är snabbt för en personbil, men långsamt för en lastbil som har långt större batterier. Därför har en ny standard med en ny kontakt – MCS – utvecklats.

Scania kommer snart att ha lastbilar som kan laddas med 750 kW via MCS-laddare från ABB. Det innebär att en tung lastbil kan rulla den lagstadgade maxtiden på 4,5 timmar och sedan hinna ladda för ytterligare 4,5 timmars körning på den nödvändiga 45-minutersrasten. Batterierna kommer från Northvolt och ska hålla hela bilens beräknade livslängd på 150 000 mil. Lastbilarna kommer att både ha CCS- och MCS-kontakt.

Företaget Charin har utvecklat MCS-standarden tillsammans med bland annat ABB och Scania.

Målet är 3 megawatts laddhastighet

Det ska inte dröja länge innan laddnivån höjs till en magawatt (1 000 kW). Utveckling pågår för att nå 3 megawatt, men det kräver mer avancerad kylning av kabel, laddhandske och batteri. Taket för standarden är 4,5 megawatt.

Även andra lastbilstillverkare som Volvo Trucks och Daimler satsar på MCS-standarden. Det kommer troligen även Tesla tvingas göra på den europeiska marknaden.

Fredrik Allard är ansvarig för Scanias ellastbilar och visar upp laddkortet som ska ge samma elpris på alla MCS-stationer i det nya laddnätverket.

Nytt laddnätverk ska byggas

Scania, Volvo Trucks och Daimler bygger tillsammans ut ett laddnätverk som ska stå för 10 procent av den totala kapaciteten i Sverige. Andra aktörer är OKQ8, Circle K och Ionity. En Scania-chaufför ska kunna ladda hos alla med hjälp av ett nytt laddkort som kallas Scania Charging Access och betala lika mycket för en kilowatttimme på alla laddställen. Laddkortet är bara en övergångsfas eftersom alla laddare och bilar ska få plug-and-charge.

Scania räknar med att hälften av deras lastbilar kommer att vara elektriska 2030.

Annons
Annons
Rulla till toppen