Byråkrati stoppar utbetalning av klimatbonus

Trots att det gått ett halvår sedan reglerna för klimatbonus ändrades har inte Transportstyrelsen fått fram någon blankett för utbetalning. Bilägare tvingas vänta på sina bonuspengar.

Annons
Annons

Den som fått sin bonusbil levererad efter den 8 november 2022 måste skicka in en blankett till Transportstyrelsen för att utbetalt klimatbonusen.

Problemet är att det ännu inte finns någon blankett att fylla i. Och eftersom det nu gått ett halvår sedan den 8 november och bilägare som fått sin bil efter det datumet har rätt att få sina pengar nu måste Transportstyrelsen nu krypa till korset.
– Det handlar inte bara om att ta fram en blankett, framför allt handlar det om det bakomliggande systemstödet. Arbetet har tagit tid på grund av flera orsaker. Dels så fick vi veta det samtidigt som alla andra, den 7 november. Vi visste då inte riktigt hur det skulle gå till och fick inleda ett arbete med miljödepartementet för att ta fram en tillämplig förordning. Dels så fanns arbetet inte med i vår planering. De som skulle arbete med det här var upptagna med annat som de var tvungna att avsluta först. Det innebar att arbetet kom i gång sent, förklarar Jonny Geidne, strateg på Transportstyrelsen, för Teknikens Värld.

Transportstyrelsen hoppas på att få ut blanketten under vecka 24, men kan inte lova det säkert. När väl blanketten fyllt i och kommit tillbaka till Transportstyrelsen tar det omkring två veckor för att få pengarna utbetalda.

Bilägaren är även tvungen bevisa att bilen beställts senast den 8 november 2022, men hur det ska göras är ännu inte klart.
– Vi har medvetet valt att inte vara för specifika eftersom vi inte har klart för oss hur det ser ut hos olika återförsäljare, säger Jonny Geidne till Carup.

Annons
Annons
Rulla till toppen