Första skottsäkra elbilen: BMW i7 Protection

Får vi en miljöpartistisk statsminister behövs en bepansrad elbil. BMW i7 Protection klarar attacker med sprängladdningar, drönare och automatvapen.

Annons
Annons

Hittills har ingen stor biltillverkare erbjudit en bepansrad elbil. Mercedes hänvisar till sin S-klass laddhybrid som finns i bepansrat Guard-utförande och Volvo har laddhybriderna XC60 och XC90 med lätt eller tungt skydd mot skjutvapen och sprängladdningar.

Mercedes har visserligen utlovat en bepansrad version av Maybach EQS SUV, men den kommer att ha ett lättare skydd anpassat för privatpersoner och inte ett skydd tillräckligt för regeringschefer.

De tjocka laminerade rutorna står emot kraftig ammunition från höghastighetsvapen.

Säkerhetspolisen kräver skyddsnivå VR8 för den bil som statsministern ska färdas i. BMW i7 Protection uppfyller den högre klassen VR9. Det innebär bland annat att den står emot sprängladdningar, attacker med drönare och beskjutning av kraftiga höghastighetsvapen. Det går även att beställa till ytterligare förstärkt skydd.

BMW skriver i sitt pressmeddelande att den nya 7-serien är den första skyddsbilen från dem där alla bärande delar av karossen är gjorda av pansarstål. Lösningen kallas BMW Protection Core och innebär att passagerarna är skyddade av en självbärande pansarbur som man fäster de förstärka dörrarna och fönstren på.

Till detta lägger man till extra skyddande plåtar på tak och underrede för att skydda mot drönare och vägbomber.

Flagghållarna på framskärmarna är tillval – bra att välja bort om man vill åka diskret.

BMW Protection Core ska inte bara ge ett ökat skydd, konstruktionen bidrar också till att sänka vikten och öka vridstyvheten, något som förbättrar köregenskaperna.

Det finns nästan inga yttre detaljer som kan skilja pansarversionen mot en vanlig BMW i7 med M-paket. Även den bensindrivna 7-serien går att få i ett bepansrat Protection-utförande.

Även bensindriva BMW 760i xDrive går att få i bepansrat Protection-utförande.
Annons
Annons
Rulla till toppen