Därför får allt fler elbilar driftstopp

Tusentals elbilar får driftstopp längs vägarna varje år. Här är de vanligaste anledningarna.

Annons
Annons

Färsk statistik från Norges Automobil-Forbund (NAF), Norges motsvarighet till riksförbundet M Sverige, visar att de under 2022 fick rycka ut och hjälpa 7 000 elbilar som hade fått driftstopp längs vägen.

NAF har även gjort en sammanställning av vilka de främsta orsakerna till driftstoppen är. Att det var slut på räckvidd ligger inte ens bland topp fem. 

Det är i stället det lilla, 12-voltssystemet som sätter käppar i hjulen och ligger överst i topplistan över driftstopp för elbilar. 

Japp, även elbilar har 12-voltssystem och driver diverse olika elsystem såsom AC:n, dörrlås och övriga förnödenheter. 

– Vi får ofta åka ut och hjälpa elbilsägare med ett defekt eller urladdat startbatteri. De upptäcker att de inte kan komma in i bilen eller att eldriften inte vaknar när de trycker på startknappen. Strömförsörjningen från det stora batteriet till elmotorn aktiveras helt enkelt inte, säger Petter Schøyen som är ansvarig för SOS Veihjelp och NAF Veihjelp i Oslo, enligt sajten elbil24

Att startbatteriet ofta leder till ett möte med assistanskåren kan bero på att elbilister inte känner till att elbilar faktiskt har ett 12-voltssystem. 

– Problemet är att många elbilsägare inte känner till att deras bilar har ett startbatteri, fortsätter Petter. 

– Efter några år blir batteriet dåligt. Nu när nätterna blir kallare, blir även effekten i startbatteriet betydligt sämre än på sommaren. 

Fem vanligaste orsakerna till driftstopp hos elbilar

1Startproblem och tomt startbatteri
2Punktering
3Elektriska fel
4Kört fast i snö/på väg
5Hjulupphängning
Källa: NAF
Annons
Annons
Rulla till toppen