Batterisläp gör diesellastbilar eldrivna

För att snabba upp elektrifieringen har tyska ZF utvecklat en eldriven släpvagn för diesellastbilar. Så funkar det – och så mycket bränsle spar man.

Annons
Annons

Allt fler företagskunder kräver låga utsläpp när de upphandlar transporter, samtidigt som det finns mängder av moderna diesellastbilar som har många mil kvar att leva. Med eldrivna släp kan åkerierna behålla sin dieseldragare.

Elsläpet eTrailer som tyska ZF har utvecklat är utrustat med ett batteri och en drivande axel med en elmotor. Denna kan ta över en stor del av framdrivningen hos en diesellastbil. Lastbilen behöver bara gå på tomgång för att funktioner som styr- och bromsservo ska fungera.

Den drivande axeln används redan i ellastbilar och -bussar. Den ger möjlighet till bromskraftsåtervinning och har ett antispinnsystem. ZF räknar med att fästet på vinterväg ökar med 80 procent jämfört med ett konventionellt ekipage och att accelerationstiden i uppförsbackar kan halveras tack vare de dubbla drivlinorna.

Bara genom bromskraftsåtervinning kan 16 procent bränsle sparas med hybridversionen. Väljer man den laddbara plug-in-hybriden så att elmotorn kan verka hela tiden går det att spara 40 procent bränsle. Just bränsle är den största utgiften för ett åkeri.

ZF eTrailer kan kopplas till vilken dragbil som helst och det är även möjligt att konvertera befintliga släp genom att montera ZF:s e-axel AxTrax 2, styrbox och ett batteripaket.

Den elektriska drivaxeln AxTrax 2 kan monteras på befintliga släp tillsammans med en styrbox och ett batteripaket.
Annons
Annons
Rulla till toppen