Klart: Avgasbilar förbjuds i centrala Stockholm

Endast dagar efter beskedet att man slopar planerna på att införa miljözon 3 i Gamla stan kommer beskedet att miljözon 3 tillämpas i delar av Stockholm city.

Annons
Annons

I slutet på 2024 införs miljözon klass 3 i Stockholm. Med andra ord menas att inga bensin- eller dieseldrivna bilar tillåts i en avgränsad del av city. 

I dagarna kunde vi rapportera att Stockholms stad skrotar planerna på att införa miljözon 3 i Gamla stan, som i stället blir en så kallad stadsmiljözon. 

Området som omfattas ligger innanför gatorna Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen – ett område på 20 kvarter och ungefär 180 000 kvadratmeter. 

– Miljözonen införs i ett område med många gående och cyklister, där luftkvaliteten behöver bli bättre, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad i ett pressmeddelande

– Det är också en del av City där vi ser att det finns ett stort engagemang för en snabbare elektrifiering, med aktörer som kan vara draglok i omställningen. Därför är det en bra plats att börja på. 

Förändringen träder i kraft med början den 31 december 2024 och byggs sedan ut successivt i en andra etapp. 

Tillkännagivandet har mötts av kritik, bland annat av oppositionsrådet Dennis Wedin (M) som menar att en utredning borde ha presenterats på bredare front, innan ett beslut fattades. 

– Nu stängs de som inte har råd med elbil ute på ett väldigt drastiskt sätt, säger Dennis Wedin enligt Dagens Nyheter

– En sannolik konsekvens blir också att trafiken flyttar till bostadskvarter på exempelvis Östermalm och i Vasastan, och att du får mer köer i kvarteren utanför city. Vi efterlyser en konsekvensanalys av hur det ska förhindras.

Fordon inom vård och omsorg, säkerhet och samhällsservice undantas.

Annons
Annons
Rulla till toppen