Debatt: ”Vägtrafiken överbeskattas”

Den politiskt oberoende nättidningen Altinget har publicerat en debattartikel om dagens beskattningsmodell. Hänger den med i fordonsomställningen?

Annons
Annons

Hur ser dagens beskattningsmodell ut och ligger den i fas med utvecklingen av vägtrafiken? 

Det här är en fråga som engagerar såväl transportbranschen som privatpersoner. Den politiskt oberoende nättidningen Altinget har nyligen publicerat en debattartikel på ämnet. 

”För att underlätta omställningen behövs ett nytt skattesystem som är anpassat för framtidens tysta, fossilfria och energieffektivare fordon och vägtrafik”, skriver Altinget i debattartikeln. 

Den nyligen presenterade statsbudgeten har bemötts av riksdagens signaler om begränsat utrymme för reformer. Men här anser debattörerna i artikeln att regeringen behöver lyfta blicken, eller ”släppa sargen och börja spela”, för att använda en mer beskrivande liknelse. 

Vidare lyfter artikeln vikten av transportsektorn i samhället – att vi måste följa med i globala trender samt omställningen vad gäller hållbara drivmedel, energieffektivisering och affärsmodeller som i sin tur presenterar nya metoder för transport. 

Det framgår emellertid i budgeten att regeringen har som avsikt att ”genomföra en bredare översyn av skattevillkoren för lågutsläppsbilar.” Men går det för långsamt, är ambitionerna där de bör vara?

Vägtrafiken överbeskattas i dag, är kontentan av debattartikeln, särskilt när utsläppen sjunker i takt med den pågående elektrifieringen av transportsektorn. Vad anser du?

Annons
Annons
Rulla till toppen