Vi kör Smart #3 Brabus: ”Onödigt snabb!”

Smart #3 Brabus har inga problem att köra ifrån sin kusin Volvo EX30. Fotoreporter Fröderberg har åkt söderut för att testa vad Smart #3 går för på barmark.

Annons
Annons

Du har rymt från snökaoset i Stockholm. Var är du?
– På Mallorca där det är normalt svenskt sommarväder på dagarna.

Vad kör du?
– Här visas nya Smart #3 upp i tre olika utföranden, framhjulsdrivna Pro och 25 Anniversary Edition och fyrhjulsdrivna Brabus. Snart kommer det även en vanlig fyrhjulsdriven variant av Smart #1 och #3 för de som inte vill ha bilen sportigt stajlad.

Vad är skillnaden mellan Smart #1 och #3?
– De delar teknisk grund, samma plattform som Volvo EX30, och specarna för motorer och batterier är identiska. Men #3 är 80 mm lägre och har styvare fjädring och lägre sittposition för att kännas sportigare. Dessutom är bilen längre och har en mer coupéaktig form.

Smart #1 är en mer kompakt och praktiskt inriktad bil. Innerutrymmena i kupén är fövånadsvärt goda.

Vad är dina första intryck av bilen?
– Den är bekväm och rymlig i kupén, men jag tycker att bilen ser lite för slätstruken ut. Nu när Smart ändrar inriktning till en bredare målgrupp så borde de ha en design som gör att man direkt känner igen att det är en Smart, precis som BMW gör med Mini.

Inte mycket skvallrar om att detta är en Brabus-version som gör 0-100 km/h på 3,7 sekunder. Men den finns även i ärtigare färger. Foto: Magnus Fröderberg

Hur är Brabusen att köra?
– Brabusen är … bra busig … hehe. Den ger all kraft direkt i Brabus-läget, vilket fick min passagerare att flera gånger slå bakhuvudet oskönt mot nackskyddet. 0-100 km/h går på 3,7 sekunder och det känns verkligen. Med tanke på att bilen i övrigt inte är så väldigt anpassad för hård körning känns snabbheten lite onödig. I tidningen kommer jag att utveckla mer om vad som skiljer Brabus-versionen från den vanliga modellen som jag också kört.

Har du snokat reda på något intressant under resan?
– Jadå, Smart-folket är väldigt öppna och berättar mycket förutom när det gäller kommande modeller. Men de säger så mycket som att det kommer flera andra varianter på den här Geely-plattformen, men att de också är fria att välja andra plattformar att bygga på för att bredda modellprogrammet. De säger att ryktena om en Smart #4 är påhittade, Smart skulle inte släppa en bil med det numret eftersom det betyder otur i delar av Asien. En rymlig familjebil verkar inte ligga långt bort.

Smart #3 har en del Mercedes-drag trots att ledningen gett order om att de nya bilarna inte får lika Mercedes för mycket.

Något mer?
– Jadå, ja fick exempelvis svar på varför frunken är så liten. Det beror på att den inte var planerad från början, på den kinesiska marknaden efterfrågas inte frunk alls. Men efter önskemål från Europa gjordes en, men den blev liten och rymmer inte ens laddsladden eftersom det var för sent att flytta på AC-kompressorn.

Vad kostar Smart #3?
– Priserna är inte färdigförhandlade, men räkna med att versionen med 49 kWh-batteri hamnar runt 5 500 kr/mån vid privatleasing.

I början säljs en jubileumsversion som firar att märket fyller 25 år. Foto: Magnus Fröderberg
Annons
Annons
Rulla till toppen