Hertz pausar jätteordern till Polestar

År 2022 fick Polestar en gigantisk order från Hertz på 65 000 bilar. En del har levererats men i ett nytt läge har Hertz bett att få pausa 2024 års leveranser.

Annons
Annons

Som vi berättat 2022 kammade Polestar det året hem en stororder från hyrbilsföretaget Herts om 65 000 bilar. En affär i 30 miljardersklassen som sträcker sig över en femårsperiod. Givetvis en jättehändelse för det nystartade bilföretaget som sålde strax under 55 000 bilar totalt under 2023.

Nu berättar Polestars VD Thomas Ingenlath för Financial Times i veckan att han i höstas kontaktats av Hertz VD Stephen Scherr som undrade om han kunde pausa deras avtal om att köpa ett visst antal elbilar under 2024. Mellan 2022 och 2023 sålde Polestar cirka 13 000 elbilar bilar till koncernen.

Thomas Ingenlath berättar vidare för Financial Times att Polestar gick med på att Hertz ska få slippa köpa sitt antal tilldelade bilar för i år. Men detta mot att Hertz inte säljer sina hyr-Polestar för billigt eller för tidigt. ”Hertz behåller bilarna längre än ett år, vi samarbetar med dem och vi har sedan rätt till förtur när de vill lyfta ur bilarna ur sin hyrflotta”, sade Ingenlath till Financial Times.

Ett avbrott till Hertz 2024 men Polestars vd Thomas Ingenlath hoppas på att försäljningen återupptas på allvar 2025.

Anledningen till att Hertz har fått kalla fötter är dels den uppbromsade försäljningstillväxten av elbilar och en dipp av elbilars andrahandsvärden förra året. Hertz har valt att äga sin hyrbilsflotta själva och är därmed mer exponerad än andra för stora avskrivningar.

Man har också erfarit högre reparationskosntader än förväntat. Sammantaget gör detta att Hertz för närvarande inte når det mål på 25 procent elbilar i flottan som man tidigare satt upp.

Annons
Annons
Rulla till toppen