Cupra Born VZ höjer ribban

Det skulle kunna ses som en återfödelse när Cupra nu släpper en prestandaversion av eldrivna Born – Cupra Born VZ.

Annons
Annons

Som vi nyligen lärde oss står suffixet VZ för veloz – som kan översättas till ”fart”. Tänk på det besläktade engelska ordet velocity, om du vill ha ännu mer att fundera på. 

Denna ”pocket rocket” har fått ett uppdaterat chassi för att harmonisera med den uppvridna effekten på 326 hk – en ökning med 40 procent i jämförelse med e-Boost-bilen. 

Vridet är också uppskruvat: till 545 Nm, en ökning med 75 procent mot föregående Born-versioner. 

Detta i kombination ger dig en skjuts till 100 km/h från stillastående på 5,7 sekunder. Toppfarten ligger på 200 km/h – visserligen begränsad men du kommer ändå inte våga köra snabbare än så när du ska skjutsa svärföräldrarna till flygplatsen.

– Cupra Born var en milstolpe för märket när vi lanserade modellen 2021 som vårt första 100% eldrivna fordon, säger Wayne Griffiths, vd för Cupra, enligt ett pressmeddelande.

– Och den har levererat exceptionellt, med 45 300 sålda enheter förra året, en ökning med 44,4 procent jämfört med föregående år. Med Cupra Born VZ tillför vi ännu mer kraft till denna modell och bevisar än en gång att elektrifiering och prestanda är en perfekt match.

Nu till det som är ännu roligare än 0–100-tider och toppfart: nämligen räckvidd. Nya Cupra Born VZ har en beräknad körsträcka på upp till 570 km med ett uppgraderat batteri om 79 kWh. Via snabbladdning kommer du kunna ladda med en effekt upp till 170 kW. 

De nya färgvalen Dark Forest och Midnight Black gör att du särskiljer dig och får en helt egen ”Born identity”. No pun intented.

Förutom nya färgval kommer även två nya fälgalternativ som betonar bilens sportiga aspirationer. Unikt för versionen är tillvalet CUP Bucket-stolar samt fem sittplatser i kombination med soltak. 

Textilen på stolarna är tillverkad i återvunnen Seaqual Yarn samt Dinamica, som består till 73 procent av återvunnen polyester.

Lansering sker under årets tredje kvartal, till ett pris vi ännu inte har fått reda på. 

Förnuft & Känsla: Cupra Born e-Boost – elsportbilen?
Annons
Annons
Rulla till toppen