Avgasbilar har mer problem i kyla än elbilar

”Elbilar klarar sig bättre i kylan”, uppger Viking-bärgarna. Avgasbilar är överrepresenterade i statistiken över vilka som behöver hjälp i kylan, uppger norska TV2.

Annons
Annons

Under årets första elva dagar fick det norska vägassistansbolaget Viking rycka ut 17 400 gånger. De vanligaste fallen är avgasbilar som behöver hjälp med startfel och batteriproblem, särskilt under de kallaste dagarna, uppger norska TV2.

Svein Setro, nätverkschef på Viking, säger att många missar bilens startbatteri kan behöva underhållsladdas. Det är särskilt viktigt om man ofta kör korta sträckor där elförbrukningen blir större än generatorns laddning. Det leder till slut till att batteriet inte orkar dra i gång startmotorn.

På de norska vägarna är 24 procent av bilarna helt eldrivna, ändå står elbilarna bara för 13 procent av starthjälpsfallen.

– Elbilar klarar sig bättre i kylan, säger Svein Setrom på Viking till TV2.

Han berättar att den vanligaste orsaken till nödsamtal från elbilister är tomt huvudbatteri. Punkteringar är näst vanligast, följt av elfel med bland annat användarfel, systemfel och liknande.

Så länge kan elbilen ”tomgångsköras” i vinter
10 saker du måste veta när du startar bilen en kall vinterdag
Annons
Annons
Rulla till toppen