Xpeng G6 till Sverige – 57 mils räckvidd

Den stora elsuven Xpeng G9 får nu en lillebror – Xpeng G6. Trots bantningskuren ryms 571 liter bagage och ett batteri som ger 57 mils räckvidd.

Annons
Annons

Xpeng G6 har liksom storebror 800-voltsteknik som tillåter ”extra snabb” snabbladdning, upp till 280 kW. Det gör det möjligt att ladda från 10 till 80 procent på mindre än 20 minuter.

Två olika batterier erbjuds, dels ett tåligt järnfosfat-batteri (LFP) på 66 kWh som tål att laddas regelbundet till 100 procent. Det ger en räckvidd på 435 kilometer.

Det kraftigare batteriet har NCM-kemi som gör att man får plats med mer energi (87,5 kWh) i samma storlek. Räckvidden är 550 till 570 kilometer beroende på konfiguration.

Värmepump är standard för att ge maximal räckvidd vintertid.

Grundmodellen är bakhjulsdriven och ger 258 hästkrafter med det mindre batteriet och 286 hk med det större. Med det batteriet går det även att välja fyrhjulsdrift – då blir systemeffekten 476 hk. Toppmodellen gör 0–100 km/h på 4,1 sekunder.

Alla versioner har en toppfart på 200 km/h. Xpengs förarassistanssystem Xpilot är standard. Lastutrymmet sväljer 571 liter bagage under insynskyddet. Dragkrok finns som tillval.

Bland standardutrustningen noterar vi 20-tumsfälgar, panoramaglastak, ventilerade framsäten, ett rejält ljudsystem med 18 högtalare samt stöd för att driva kraftfulla elektriska apparater (V2L).

Hur mycket det än rycker i plånboken får hugade spekulanter ge sig till tåls till maj för att beställa. Då blir också de svenska priserna officiella. Under sommaren kommer de första bilarna att visas upp i Xpengs butiker.

Annons
Annons
Rulla till toppen