Hyundai tävlar i Pikes Peak med två Ioniq 5 N

De ska bli först upp. Hyundai tävlar i Pikes Peak i juni med två Ioniq 5 N. Det enda som byts ut är stolen. I övrigt är det produktionsbilar som ger sig på backtävlingen i Colorado.

Annons
Annons

Hyundai ligger inte på latsidan när det gäller sin elbilssatsning. Nyligen kunde vi rapportera om den nylanserade racingkategorin eN1 som består av eldrivna Hyundai-bilar med simulerade motorljud. Nu ska de ge sig på Pikes Peak. Med Hyundai Ioniq 5 N. 

När den 102:a upplagan av den anrika backtävlingen Pikes Peak går av stapeln i juni står två preppade exemplar av Hyundai Ioniq 5 N redo. De tävlar i klassen eldrivna produktionssuvar/crossovers. 

– Vi återvänder till berget starkare än när vi lämnade, med en klassledande elektrisk suv i Ioniq 5 N, säger Till Wartenberg, ansvarig för N Brand och Motorsport, enligt ett pressmeddelande

– Hyundai har en historia av att utvärdera ny teknik och nya produkter på Pikes Peak sedan 1992, och Ioniq 5 N för med sig konceptet till elektrifierade prestandabilar. Produktionsversionen av Ioniq 5 N kommer nu visa vad våra kunder kan förvänta sig av sina bilar. 

Förarna som tävlar uppför den 2 kilometer långa backen längs Pikes Peak i Colorado i USA är Paul Dallenbach och Ron Zaras. 

Den förstnämnde är rutinerad i Pikes Peak-sammanhang och har totalt elva segrar till sitt namn. Ron Zaras är däremot en rookie och är i grunden journalist och motorsportentusiast. 

– Som rallyfan sedan barnsben har Pikes Peak International Hill Climb varit på min bucketlist sedan första gången jag tittade på filmen ”Climb Dance” med en 56k-internetuppkoppling, säger Ron Zaras. 

– Att tävla här för första gången med Ioniq 5 N, tillsammans med det framstående teamet hos Hyundai, är en stor ära.

Det enda som byts ut i bilarna som ger sig på backtävlingen är stolarna, samt att de utrustas med rullburar och sexpunktsbälten. Tävlingen går av stapeln den 23 juni. 

År 2018 satte Volkswagen ett nytt rekord när de blev först att ta sig till toppen av berget på under åtta minuter. Bilen var den eldrivna prototypen Volkswagen I.D. R.

Film: Prov Hyundai Ioniq 5 N – nymodigheter?
Annons
Annons
Rulla till toppen