Brittiska Autocar avslöjar att Ford jobbar intensivt med att utveckla en ny plattform för billiga elbilar. Först och främst storsäljarna Focus och Fiesta som ska få sina elektriska motsvarigheter, men även en ersättare till den el-Puma som lanseras senare i år kan byggas på den nya plattformen.
Utvecklingsarbetet leds av den tidigare Tesla-ingenjören Alan Clarke och väntas resultera i en första modell 2026 eller 2027.. Arbetet beskrivs som ett ”skunkwork”-projekt, men detta kan vara en överdrift.
– Alan Clarke är elbilsarkitekten som konstruerade elbilar som faktiskt är lönsamma. Han kom till Ford för ett par år sedan och försöker bygga den mest effektiva elbilsplattformen på planeten. Det är målet, säger chefen för Fords elbilsdivision Marin Gjaja till Autocar.
Ford har en lång historia av att tillverka bilar med prislappar som tilltalar gemene man. I dag är Fords minsta elbil Explorer 4,5 meter lång och kostar från 489 900 kronor.
– Om man tittar på vårt utbud globalt så har vi för närvarande inte så mycket i det prisvärda segmentet. Nyckeln för oss är att vara prisvärda, differentierade och lönsamma. Alltför länge stannade vi i det prisvärda segmentet, antingen på break-even eller så förlorade vi pengar, berättade Marin Gjaja nyligen för Autocar.
Det är här som den nya plattformen kommer in. Även om det går att göra små elbilar på Volkswagens MEB-plattform, det finns till och med en förenklad version kallad MEB Light, så är det mer lönsamt att plocka fram en egen skräddarsydd plattform.
De nya modellerna kommer med största sannolikhet till att använda batterier med litiumjärnfosfat (LFP).
– Det är en mycket billigare teknik och ger tåligare batterier. Vi trodde först att kemin inte skulle fungera lika bra i kallt väder, men alla våra resultat har visat att den fungerar lika bra. Det är egentligen bara en densitetsskillnad jämfört med nickelmangan-kobolt, menar Marin Gjaja.