Laddhybriden som lockar med längre räckvidd – nu kan du äntligen jobbpendla på el

IONIQ plug-in kan laddas hemma i eluttaget – eller rulla på bensin. Du kan pendla till jobbet på ren el. Samtidigt ger bensinmotorn trygghet på bilsemestern. Hyundai IONIQ plug-in kombinerar det bästa av två världar – och utmanar konkurrenterna med ett överkomligt pris.

Är du sugen på ett batteridrivet fordon, men oroas av de problem som kan uppstå vid långresor och bilsemestrar? Att välja ett grönt alternativ behöver faktiskt inte vara en kompromiss. Plug-in hybrider kombinerar det bästa av två världar. Du kan exempelvis jobbpendla på el från det kraftiga batteriet – men har också tillgång till en förbränningsmotor, precis som i en vanlig bil.

Existerande plug in-modeller på marknaden har varit dyra, och därmed överkomliga endast för en smal köpgrupp. Men nu har Hyundai gjort miljöbilar med spetsteknologi tillgängliga för en bredare publik, utan att för den skull tumma på kvaliteten – tvärtom.

Först ut i Hyundais nya IONIQ -familj var versionerna ”hybrid” och ”electric”. Nu har den tredje versionen, ”IONIQ  plug-in” kommit till Sverige. Under huven sitter en fyrcylindrig bensinmotor på 105 hästkrafter. Den kompletteras av en elmotor på 45 kW, vilket sammantaget ger bilen 141 pigga hästkrafter.

Vill du veta mer? Här kan du läsa om IONIQ plug-in.

Laddhybriden som lockar med längre räckvidd – nu kan du äntligen jobbpendla på el
Foto: Hyundai

Med ett koldioxidutsläpp på imponerande 26 gram per kilometer är IONIQ plug-in en så kallad supermiljöbil. Enligt den europeiska NEDC-körcykeln har Hyundais modell en längre räckvidd än många konkurrenter. Litiumjon-polymerbatteriet på 8,9 kWh levererar upp till 63 km körning på ren el. 

Så länge batteriet håller en viss laddningsnivå går bilen helt på eldrift. Om batteriet är tomt och du kör på bensin så ligger förbrukningen på 0,4 liter/mil. Via navigationssystemet ger ECO Driving Assistant (ECO DAS) energisparande tips till föraren, baserat på analys av rutten. Funktionen optimerar batteriladdningen under färd, vilket gör bilen ännu snålare och renare. 

 

Prisad modell

IONIQ har tagits emot mycket väl ute i Europa, bland annat med ett antal ”Årets Bil”-utmärkelser. Men hur fungerar den då som vardagsfordon? Svenska motorjournalister som har testkört bilen anser att den är lätthanterlig, rymlig och praktisk. De konstaterar också att utrustningen och priset är generöst jämfört med andra konkurrenter. 
Det är enkelt att hålla batteriet fullt. IONIQ plug-in är utrustad med en 3.3 kW-laddare som konverterar växelström till likström – och en integrerad kontrollbox låter dig ladda bilen via ett vanligt 230-uttag hemma.

IONIQ är dessutom en extremt säker bil. Euro NCAP delade ut toppbetyget 5 stjärnor, och utnämnde dessutom modellen som bästa bil 2016 i kategorin ”Små Familjebilar”. Till detta har försäkringsbolaget Folksam utsett IONIQ  till klassvinnare i kategorin säkra miljöbilar. Bland annat är den standardutrustad med automatisk nödbromsassistans, som varnar för fotgängare – samt adaptiv farthållare och filhållningsassistans.

Laddhybriden som lockar med längre räckvidd – nu kan du äntligen jobbpendla på el
Du laddar enkelt via laddstolpe eller hemma. Foto: Hyundai

Det här är IONIQ plug-in hybrid

  • Klassledande räckvidd
  • Klassledande lastutrymme
  • Prisvinnande design
  • Toppbetyg i säkerhet
  • Bästa körupplevelsen och prestandan
  • Attraktiv prisnivå
  • Klassledande batteriteknik
  • Moderna uppkopplingsmöjligheter

Här kan du läsa mer om IONIQ plug-in.

Rulla till toppen