”Vem sa att storfamiljer inte kan ha elbil?”

På Ljusterö i Stockholms skärgård bor Richard och Patricia Glimmerdahl och deras sex barn. Trots den rejäla familjestorleken kör de elbil – och menar att det fungerar utmärkt.

Mercedes-Benz EQV är unik på elbilsmarknaden. Och med plats för upp till åtta personer i den flexibla, lyxiga och otroligt rymliga kupén är det en elbil som fungerar för de riktigt stora familjerna.

Som familjen Glimmerdahl ute på Ljusterö. Om mor, far och de sex barnen ska kunna åka någonstans tillsammans duger det inte med något annat än en rejäl familjefraktare.

Läs mer om Mercedes-Benz EQV

De har tidigare haft en Mercedes-Benz V-Klass för det ändamålet. När det var dags att skaffa sig en ny bil fick familjen upp ögonen för eldrivna EQV som precis hade lanserats. Och valet blev enkelt.

– Det var ju en bil med alla V-Klass egenskaper och dessutom eldrift! Den är lika rymlig, har samma sköna förarmiljö och så de dubbla skjutdörrarna, säger Richard.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
”Vem sa att storfamiljer inte kan ha elbil?”
Mercedes-Benz EQV har plats för åtta i kupén – med plats över i bagaget.

Glimmerdahlarna uppskattar lite lyx och flärd i tillvaron, och EQV levererar på det området också.
–Vi beställde vår bil med en hel del extra och det är verkligen en skön lyxig känsla med skinnsäten och panoramatak och mysig stämningsbelysning. Det är kul att vara både praktisk och miljösmart samtidigt som man har en bil som är rolig.

Nu har familjen haft sin EQV i ett par månader och de är förtjusta i sin nya bil.
– Det är så skönt att rulla iväg utan minsta buller. Det blir ett lugn som känns lyxigt.

Mercedes-Benz EQV har ett stort batteri på hela 90 kWh. Det gör att den stora bilen kan ta sig upp till 378 kilometer på en och samma laddning. Tack vare 110 kW snabbladdning kan den sedan laddas från 10–80 procent på en knapp lunchrast, alltså 45 minuter. Men det är en funktion som Glimmerdahlarna sällan har användning för.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
”Vem sa att storfamiljer inte kan ha elbil?”
Pappa Richard intygar att bilen är tystare än barnen i baksätet.

De har barnen på förskola på fastlandet och det blir en hel del åkande varje dag, men familjen har aldrig haft något behov av varken mer räckvidd eller snabbladdning i vardagen.
– Jag upplever att bilen har jättebra räckvidd. I vintras när det var kallt kom vi 30 mil och nu når vi 35 utan problem. Och då laddar jag sällan till mer än 90 procent, säger Richard, och berättar att de trots det sällan har mindre än 35 procent räckvidd kvar när de kommer hem.

Billig i drift är den också.
– Jag märker knappt elkostnaden för bilen på elräkningen. Men jag har slutat få bensinkortsräkningar. Och så är det nästan ingen skatt på bilen! 360 kronor om året, säger Richard.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
”Vem sa att storfamiljer inte kan ha elbil?”
En rejäl familj kräver rejäla fordon. För familjen Bergendahl är det Mercedes som gäller.

Trots att EQV är rymlig som få kommer Glimmerdahlarna dock stöta på problem med logistiken snart igen. Det är nämligen tillökning på gång i familjen – ett sjunde barn är på väg. Mamma Patricia intygar att det blir lättare så fort man har passerat barn nummer tre – då börjar de självmant ta ansvar för både sig själva och varandra.
– Det är nog mest det här med bilfrågan som blir lite svårare när vi blir en till. Då får vi åka två bilar om vi ska iväg alla på en gång, säger hon.

Så det är tur att det står en till elektrifierad Mercedes-Benz på familjens uppfart – laddhybriden GLC 300de. Så en Mercedes-Benz med eldrift får alla barnen åka ändå.

Funkar elbil för dig? Testa med appen EQ Ready

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rulla till toppen