Här kör de elbil på jobbet: ”Laddar var tredje dag”

Räckvidden var inte något bekymmer när fastighetsskötarna på Hyreshuset Katrineholm bytte till eldrivna Mercedes e-Vito.

Hyreshuset Katrineholm förvaltar 1.059 lägenheter i den sörmländska staden. För tre år sedan satte de upp en rad tuffa mål för sig själva kring hyresgästernas boende, de anställda, miljön och vilket avtryck företaget gör för framtiden.

– Då bestämde vi oss också för att skaffa miljöbilar till våra fastighetsskötare och för ett drygt år sedan fick vi våra två nya Mercedes-Benz eVito, säger marknadschefen Fredrik Ydevall.

Valet föll på eVito eftersom det var den som bäst mötte deras krav på miljö, kvalitet och ekonomi.
–Men den stora avgörande saken är driften. Att bilen är pålitlig. Vi har ju alltid någon som har jour och som är på standby att åka ut om något händer i en lägenhet. Då måste bilen funka.

Läs mer om Mercedes-Benz eldrivna transportbilar

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här kör de elbil på jobbet: ”Laddar var tredje dag”

Mercedes eVito fungerar i allt väsentligt som den vanliga, dieseldrivna skåpbilen, bortsett från att en elmotor och ett batteripaket har ersatt förbränningsmotorn. Batterierna är placerade under skåpets golv så lastutrymmet påverkas inte alls.

Batteripaketet har en kapacitet på 41,4 kWh, vilket gör att man kan köra upp till 15 mil på en laddning. Det är mer än tillräckligt för fastighetsskötarnas behov.
– Vi laddar ungefär varannan till var tredje dag, det behövs inte oftare än så, säger Fredrik Ydevall.

Vad gäller laddpunkter räcker det just nu med två stolpar vid företagets kontor, även om det finns planer på att bygga ut.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här kör de elbil på jobbet: ”Laddar var tredje dag”

Fredrik Ydevall tillägger att de fem fastighetsskötarna som kör bilarna är väldigt nöjda och tycker att komforten är avsevärt bättre än de transportbilar man tidigare kört.

På sikt är planen att alla 20 anställda på Hyreshuset Katrineholm ska köra fossilfritt.

Mercedes eVito kostar mer än en dieselbil vid inköp. Men här påpekar Fredrik Ydevall att det är viktigt att inte stirra sig blind på det. Totalkostnaden är ofta lägre för elbilar tack vare lägre service- och driftskostnader.
– När det gäller elbilar så måste man också titta på kostnaderna över bilens hela livscykel, det är inte bara vad man betalar kortsiktigt. Vi har våra eVitos på leasing med serviceavtal och det känns tryggt, säger han.

Funkar elbil för dig? Testa med appen EQ Ready

 
 
 
 
 
 
 
 
Rulla till toppen