Hongqi visade sin helelektriska lyx-SUV E-HS9 på eCarExpo

Den kinesiska biltillverkaren Hongqi visade E-HS9 – sin helelektriska fullstorleks-SUV – på eCarExpo i Göteborg den 2–4 december. Utställningen fungerade som offentlig lansering för bilen som blev klar för försäljning strax efter.

Bilmärket Hongqi debuterade 1958, vilket gör det till Kinas äldsta biltillverkare. Hongqi blev symbolen för Kinas lyxbilsindustri på 1960- och 1970-talen. På senare tid har Hongqi gått mot större kommersialisering. En ny varumärkesstrategi och designfilosofi presenterades 2018, vilket resulterade i en ökning av marknadsförsäljningen och det gradvisa förverkligandet av världsomspännande export. 

E-HS9 

SUV E-HS9 i full storlek har 21-tumshjul och kan väljas med tvåfärgad styling. Måtten är 5209 mm gånger 2010 mm gånger 1731 mm, med en 3110 mm hjulbas och tjänstevikt på 2,700 kg (6,000 lb). 

Hongqi visade sin helelektriska lyx-SUV E-HS9 på eCarExpo

Den norske youtubern Bjørn Nyland som testar olika elbilar, genomförde nyligen ett räckviddstest på bilen och beskrev prestandan som ”överraskande” med tanke på dess höga luftmotståndskoefficient och höga vikt. Invändiga funktioner som utmärker sig inkluderar ljuddämpning, mittarmstöd, aktiv styrning, rörligt objektigenkänningssystem med mera. Basmodellen COMFORT kostar från 899 900 SEK, PREMIUM från 1 079 900 SEK och EXCLUSIVE från 1 169 900 SEK. 

Teknik 

Hongqi E-HS9 har sex smarta skärmar och en intelligent sensorratt med förbättrad navigering genom förstärkt verklighet och mobiltelefonfjärrkontroll, inklusive fordonsupplåsning, temperaturkontroll och smart röststyrning. 

Hongqi visade sin helelektriska lyx-SUV E-HS9 på eCarExpo

Prestanda 

E-HS9 finns i två prestandavarianter. Standardmodellen har 436 hk och ett batteripaket på 76,5 kWh med en räckvidd på upp till 396 km. Toppmodellen har 551 hk, 90 kWh batteri och en räckvidd på upp till 465 km. Tack vare sin höga effekt når den senare versionen från 0 till 100 km/h på bara 4,9 sekunder, unikt för en SUV av denna storlek. 

eCarExpo 

Svenska Mässan i Göteborg stod värd för bilmässan eCarExpo den 2–4 december. En handelsplats för inte bara elektrifierade bilar utan alla upptänkliga tre- och tvåhjuliga elfordon som tas fram under övergången till eldrift. Mässan fungerar också som en marknad för IT-branschen och innehåller såväl laddstationer för bilar som allt inom infrastruktur för elektrifiering.  

Närvaron på årets mässa var särskilt bred, med bland annat ett antal kinesiska företag med på listan. Företag som sannolikt kommer att bli en naturlig del av de ledande elfordonstillverkarna på den europeiska marknaden. 

Läs mer om bilen på www.hongqi.se.

Hongqi visade sin helelektriska lyx-SUV E-HS9 på eCarExpo

Om Hedin Mobility Group

Hedin Mobility Group är en av Europas största privatägda leverantörer av mobilitetslösningar med fler än 7 500 medarbetare och verksamhet i 13 länder.  Koncernen är importör för 10 bilvarumärken och har ett europeiskt återförsäljarnätverk om cirka 260 helägda anläggningar, totalt representerar Hedin Mobility Group över 40 varumärken. Koncernens verksamhet omfattar därtill mobilitetslösningar för både företags- och privatkunder.
Läs mer på www.hedinmobilitygroup.com

Rulla till toppen