Husbyggarna från tv på väg att bli självförsörjande på energi

Ingredienserna för ett stort hem med låg elförbrukning och hög komfort: Solceller på taket, vindkraft på tomten och en modern värmepump.

Göran och Pippi Skarby har hittat ett vinnande koncept för att kunna få en låg elförbrukning i sitt stora hus, men samtidigt ha hög komfort.
– Vi är på väg att förverkliga vår dröm, säger Göran i skånska Abbekås.

Om du sett SVT:s program Husdrömmar med Anne Lundberg och stjärnarkitekten Gert Wingårdh vet du kanske vilka Göran och Pippi Skarby är. De var med i säsongen år 2020 där tittarna fick följa en omfattande utbyggnad av parets fritidshus.

Idag bor paret i Abbekås på den skånska sydkusten på heltid. Det ursprungliga huset på 90 kvadratmeter har byggts ut med över 300 kvadratmeter. En rejäl tillbyggnad så att vänner och släkt på besök ska kunna sova över när de kommer på festligheter.

Göran och Pippi Skarby har hittat ett vinnande koncept för att att kunna ha ett stort hem med låg elförbrukning och hög komfort.

“Väldigt nöjda”

På tomten har de ett litet vindkraftverk och på taket trängs en lång rad med solpaneler. Drömmen är att vara helt självförsörjande på elkraft via förnybara källor.

För att värma upp huset har de installerat en luft/vattenvärmepump, som värmer upp villan på nolltid. Elen som driver den kommer från husets solceller och vindkraftverk. 

– Vi är väldigt nöjda med vårt bygge eftersom det är så energieffektivt. Att huset är välisolerat gör att det snabbt blir varmt när pumpen är i gång, säger Göran.

Han berättar att deras panna var fylld med nästan 600 liter kallvatten när de satte i gång värmepumpen. Några timmar senare var hela huset, som är på nästan 400 kvadratmeter, varmt.

– Det är ett välisolerat hus. Men ändå, att det blev varmt så fort. Jag trodde inte det var sant, säger han.

Solpaneler på taket. Drömmen är att vara helt självförsörjande på el via förnybara källor.

Energieffektivt med värmepump

Med en luft/vattenvärmepump kan du sänka uppvärmningskostnaden med upp till 75 procent. Och värmepumpen gör definitivt sitt jobb hos paret Skarby.

– Jag har gått ut på kvällarna och tittat på värmepumpen för att jag varit så fascinerad. Det är helt otroligt vilken värme vi har i huset. Man behöver inte åka till Kanarieöarna med tanke på hur skönt vi har det, säger Göran.

Ta del av kostnadsfri värmepumpsguide – en bra startpunkt för dig som vill ha koll. 

Luft/vattenvärmepumpen från CTC gör definitivt sitt jobb hos paret Skarby.

Fakta:

Göran och Pippi Skarby satte solceller på hustaket och kompletterade med ett vindkraftverk. Målsättningen är att vara självförsörjande på elkraft.

En luft/vattenvärmepump från CTC värmer deras golvvärmesystem. De har CTC:s största modell, en EcoAir 622M, som omvandlar utomhusluften till värme inomhus.

Hjärnan i deras värmesystem är multitanken CTC EcoZenith i555 Pro. Den kan styra alla komponenter i ett eller flera värmesystem och har en kapacitet på 600 liter varmvatten.


Är du intresserad av värmepump? Läs mer och räkna på hur mycket du kan spara i uppvärmningskostnad här.

Rulla till toppen