Nya Audi Q4 e-tron med vässad teknik – till samma pris

Försäljningen av Audi Q4 e-tron ökade med 54 procent under årets första sex månader. Nu kommer en stor teknikuppdatering som verkligen visar att Audi ligger i teknisk framkant. Vilken uppdatering gillar du mest?

Advertisement

Förmånsvärdet för nya Audi Q4 45 e-tron är från 2 642 kronor netto* – för tjänstebilister betyder det extremt mycket bil för pengarna. För dig som vill köpa eller privatleasa gör det oförändrade instegspriset att Audi Q4 e-tron blir ännu mer konkurrenskraftig.

Uppdateringen innebär fler hästkrafter, snabbare acceleration, ett sportigare och stabilare chassi, kvickare laddning, högre effektivitet och mycket mer utrustning – vad är viktigast för dig? Du behöver inte välja!

Låt oss titta närmare på alla uppgraderingar som gör bilen ännu mer Audi, mer premium i känsla, mer teknik och körupplevelse. Det är faktiskt tillvalen, som du kan välja till för att skräddarsy din bil, som gör Audi Q4 e-tron till en finsmakarbil, om än mycket välutrustad som grund.

Det första valet man ska göra står mellan bakhjulsdrift och quattro samt om du vill ha standardkarossen eller Sportback.

Nya bakhjulsdrivna 45 e-tron får höjd effekt från 204 hk till 286 hk, jämfört med tidigare 40-modellen. 0–100 km/h går på 6,7 sekunder. Nya 45 e-tron quattro har 286 hk och gör 0–100 km/h på 6,6 sekunder medan 55 e-tron quattro har hela 340 hk och klarar av sprinten på 5,4 sekunder. Toppfarten är numera 180 km/h för alla varianter.

Den nya motorn är inte bara starkare utan också effektivare eftersom kylningen har förbättrats, vilket också betyder att motorn inte blir för varm om man utnyttjar kraften.

På långresa är det kanske ännu viktigare att snabbladdningen har förbättrats. Det 77 kWh stora batteriet har fått ny cellkemi och kan nu maximalt ladda med 175 kW i quattro utförande och 135 kW i de bakhjulsdrivna. Möjlighet finns nu också att förkonditionera batteriet inför laddning.

Från 10 till 80 procents laddning går under optimala förhållanden på 28 minuter för quattro versionerna. Räckvidden är enligt WLTP-standarden 555 km för Q4 Sportback 45 e-tron.

Den nya smarta ruttplaneraren kan prioritera laddare med hög effekt och ser till att förvärma batteriet, så att laddningen går snabbare och är skonsammare. Men inte nog med det, efter laddning eller vid hård körning, kan batteriet kylas ner till den optimala temperaturen för ett längre batteriliv och bättre prestanda.

Som tidigare ingår Plug & Charge, vilket betyder att du bara behöver stoppa i laddsladden och slipper tänka på olika betalningsmetoder – förvalda kreditkort debiteras automatiskt. Detta gäller exempelvis på Ionitys laddstationer och i navigationen kan du filtrera efter laddstationer som stödjer Plug & Charge.

Mer kraft kommer i kombination med ett chassi och en styrning som är direktare, stabilare och sportigare, oavsett om du väljer standardchassi, sportchassi (sänkt 15 millimeter) eller ett komfortchassi med adaptiva dämpare. Bakom ratten känns det ”mer Audi performance” – stabilare, tajtare, mer förfinat och komfortabelt.

Tidigare åtråvärda tillval som Audi MMI navigation Plus, uppkopplade Audi Connect Navigation & infotainment med en uppsjö av tjänster, den stora 10,25-tumsskärmen samt Audis digitala instrumentering ingår numera som standard.

Ett nytt assistanssystem som aktivt hjälper till med filbyten (om det är säkert), en adaptiv farthållare som inte bara anpassar hastigheten efter omgivande trafik utan också har filhållningshjälp samt en filbytesvarnare som övervakar trafiken med radar finns bland annat som tillval.

I specialversionen Edition S line kan man välja mellankiselgrå, glaciärvit metallic eller mytsvart metallic. Hjulhus och nedre dörrpaneler är lackerade i mytsvart metallic. 21-tumsfälgar i matt bronsfärgad 5-W-ekers stjärndesign gör bilen ännu snyggare och ger en distinktare körupplevelse. Mörktonade Matrix LED-strålkastare och LED-baklyktor bidrar till ett ännu mer exklusivt utseende – för att inte tala om bättre sikt i mörker. Bronsfärgade Audi-ringar på D-stolpen är pricken över i:et.

En skojig detalj är att du kan designa ett eget ljud som verkligen gör din bil till din. Alla i ditt kvarter och din familj kan känna igen att det är just din bil som kommer rullande, tack vare två utvändiga högtalare bak. I kupén kommer ”karaktärsljudet” från högtalare i bakdörrarna och det hörs under acceleration och ända upp i toppfart, om du inte stänger av det.

För att klara av efterfrågan kommer Audi Q4 e-tron från slutet av det här året även tillverkas i Bryssel, i tillägg till fabriken i Zwickau – fabriker som båda är certifierat koldioxidneutrala.

Nu återstår två frågor: Vilken uppdatering var viktigast för dig och vilken modell vill du helst ha? För att få hjälp att välja kan du klicka dig vidare och bygga din drömbil här!

*Förmånsvärde anges som netto/mån vid 50 % marginalskatt. Beräknat för inkomstår 2023.

Rulla till toppen