BMW i5 M60 xDrive – 100 procent elektrifierad körglädje

BMW:s motorsportavdelning har satt tänderna i nya BMW i5. Resultatet är en elbil med fantastisk prestanda som flyttar gränser och dig med full kontroll. En ny dimension av körglädje.

Nej, det här är inte nya generationen av BMW M5 – den karamellen dröjer lite till. BMW i5 M60 xDrive är en M-Performancemodell, resultatet av M-divisionens förvandling av nya elektriska BMW i5, som redan i standardutförande är en fantastiskt fin körmaskin med 340 hk.

BMW M GmbH har finslipat drivlinan och gett motorn en typisk M-Performance karaktär, man har även tagit fram ett adaptivt M-chassi och M-körprogram. Hans Zimmerman har därtill komponerat ett unikt digitalt M-ljud.

Total effekt är 601 hk och 795 Nm. Håller man inne den vänstra paddeln aktiveras ett boostläge som omedelbart ger ännu högre vridmoment: 820 Nm.

Resultatet är en bil som kör ifrån de flesta sportbilar, trots att det är en mycket rymlig och bekväm familjebil. 0–100 km/h avverkas på 3,8 sekunder. Toppfarten är 230 km/h.

Det nya chassit har adaptiva dämpare och bakhjulsstyrning upp till 2,5 grader. I hastigheter under 60 km/h svänger bakhjulen i motsatt riktning mot framhjulen för att göra bilen smidigare. I högre farter svänger bakhjulen i samma riktning som framhjulen, vilket betyder att bilen reagerar snabbare på styrinput och tar kurvor ännu skarpare samtidigt som stabiliteten och komforten förstärks.

Den specialutvecklade fyrhjulsdriften ger mer effekt till bakhjulen genom att bilen har två elmotorer, en på varje axel, där motorn för bakaxeln har mer effekt. Detta förstärker i sin tur den karaktäristiska BMW-känslan bakom ratten.

Tillvalet av ett adaptivt M-chassi med elektriskt styrda krängningshämmare ger bilen ännu högre komfort när man kör rakt fram och minskar krängning i kurvor. Som standard har alla BMW i5 luftfjädring på bakaxeln.

Exteriört har karossen M-finslipats för lägre luftmotstånd, mer kylluft och marktryck, vilket ger bilen ett mycket maffigare uttryck. Den helsvarta njurgrillen med liggande ribbor, som ingår i tillvalet M Sport Pro paketet, har ett LED-ljus kallat ”iconic glow”. Om du lägger till kolfiberpaketet, som även finns till övriga modeller, så får du kolfiberklädda sportbackspeglar samt vinge på bakluckan i kolfiber.

Diffusern är absolut inte för syns skull utan underlättar för luften att flöda ut fritt bakom bilen för en förbättrad räckvidd. På BMW i5 M60 xDrive har diffusern även en mer aggressiv look.

Röda bromsok med fyra kolvar på framhjulen ger tillsammans med stora ventilerade lättviktsskivor prestanda som tål hård körning, även dessa ingår i tillvalet M Sport Pro paketet. Självklart finns det ett antal M-fälgar att välja mellan.

Interiört märks en tredimensionell kolfiberinteriör och treekrad M-läderratt med rödmarkering ”klockan 12”. De speciella sätena har en perforerad Veganza/Alcantaraklädsel och pedalerna är M-specifika. Instrumenteringen har en speciell M-design och man kan välja mellan flera körprogram som optimerar fjädring, acceleration och styrning efter humör.

Maximal räckvidd är enligt WLTP-normen 515 km och laddningen är lika snabb som för vanliga BMW i5. Med en maxeffekt på 205 kW kan det 82 kWh stora batteriet laddas 10–80 procent på 30 minuter. För att laddningen ska kännas ännu snabbare kan man streama film på den stora skärmen eller spela flera olika spel- med telefonen som kontroll. Det är bara att ladda ner via en QR-kod.

Likt vanliga BMW i5 är BMW i5 M60 xDrive förberedd för Plug & Charge som gör snabbladdning så enkel som den ska vara. Stoppa i sladden, så tar bilen hand om betalningen via det laddkonto som är knutet till bilen. Det går att registrera upp till fem olika abonnemang, vilket är unikt för BMW. Självklart räknar navigationen själv ut bästa rutt samt var och hur mycket du ska ladda för att komma fram så snabbt som möjligt.

För riktigt snabba depåstopp även hemma finns AC-laddning på hela 22 kW, vilket halverar hemmaladdningstiden för fullt batteri till drygt fyra timmar.

När det kommer till självkörning och assistanssystem ligger BMW även här i framkant och exempelvis kan Driving Assistant Professional hålla bilen i sitt körfält i hastigheter upp till 210 km/h och till och med parkera automatiskt, men det är bara grädde på moset. När du väl sitter bakom ratten på en BMW M60 xDrive märker du direkt vilka som har utvecklat bilen: BMW M GmbH.

Välkommen att boka en provkörning som du aldrig kommer att glömma!

Rulla till toppen