Låt dig imponeras av BYD SEAL – från världens största tillverkare av laddbara bilar

Ledande inom batteriteknik, högsta betyg i krocktester, fantastisk prestanda och premiumkänsla in i minsta detalj – till ett pris som överraskar.

Det är receptet för att bli världsetta på elbilar – vilket BYD var under det sista kvartalet förra året.

BYD började tillverka laddbara bilar för 16 år sedan och med erfarenhet kommer förfining och teknikövertag. För att inte tala om driftsäkerhet.

Företaget BYD ”Build Your Dreams” grundades för övrigt redan 1995, som tillverkare av batterier till bland annat mobiltelefoner och datorer och ingen biltillverkare har lika lång erfarenhet av avancerad batteritillverkning.

I fjol sålde BYD över tre miljoner bilar och är en av få elbilstillverkare som går med vinst. BYD är här för att stanna. Med stora volymer kan priserna pressas och det betyder hög premiumnivå till attraktiva priser. Som BYD SEAL.

Låt oss dyka ner i tekniken som gör BYD SEAL speciell. Hjärtat i en elbil är batteriet och BYD:s patenterade Bladebatteri är inte bara extremt säkert utan också fritt från kobolt och har mycket bra livslängd. För att testa säkerheten har man borrat sönder cellerna, utan att de börjat brinna. Kört över batteripaketen med lastbilar, utan att funktionen påverkats. Och självklart krocktestat bilarna, med högsta resultat i Euro NCAP.

Till skillnad från de flesta andra elbilsbatterier betyder litiumjärnfosfattekniken att batterierna mår bra av att laddas till 100 procent varje gång, vilket innebär att man alltid har maximal räckvidd i sin bil när den är nyladdad. Litiumjonbatterier, som sitter i de flesta elbilar, bör normalt bara laddas till 80 procent, för att inte livslängden ska påverkas.

BYD:s garanti på högvoltsbatteriet är för övrigt åtta år och 20 000 mil, och nybilsgarantin är generösa sex år och 15 000 mil.

Den avancerade batteritekniken är också kompakt, vilket betyder att batteriernas utrymmesutnyttjande har ökat med över 50 % jämfört med de traditionella batteripaketen, vilket ger ökad energitäthet och ger längre räckvidd.

Därtill är batterierna en del av bilens uppbyggnad och gör bilen ännu mer vridstyv, krocksäker och förbättrar köregenskaperna. BYD kallar tekniken Cell-to-body, vilket är ett stort steg framåt i elbilsutvecklingen, batterier som är kompaktare, styvare, effektivare – och gör bilen skojigare att köra! BYD SEAL är den första modellen som har denna teknik.

För att ta hand om energin på absolut bästa vis har BYD utvecklat en kompakt drivlina där motor, omvandlare, styrsystem, kylning och värmning består av en enhet, med totalt sett extremt låga energiförluster. Hela 89 procent av tillförd energi driver bilen framåt, vilket kan jämföras med en mycket effektiv bensinmotor som har en energieffektivitet på cirka 30 procent. Det här betyder att BYD SEAL med sitt batteri på 82,5 kWh har en imponerande räckvidd på 520–570 km, beroende på version, enligt WLTP- mätnormen.

Laddningen är självklart också effektiv, både med AC och DC-laddning och ett normalt laddstopp från 30–80 procents laddning (SOC) går på cirka 26 minuter.

Man kan välja mellan två versioner, antingen den bakhjulsdrivna Design-versionen med 313 hästkrafter eller Excellence-versionen med fyrhjulsdrift och 530 hk, som klarar av 0–100 km/h på 3,8 sekunder!

Med en intelligent vridmomentsstyrning kan kraften justeras till de drivhjul som kan behöva mer eller mindre kraft för att undvika sladdar och samtidigt göra körningen ännu smidigare och säkrare.

BYD SEAL är verkligen en bil som gör bilkörningen underhållande och engagerande. Spänstig, snabb och intuitiv.

Bygg din egen BYD SEAL här!

Inredningen är påkostad och utrustningsnivån är imponerande med bland annat panoramaglastak, läderklädsel och möjlighet att ta ström från bilen för att driva exempelvis elverktyg, så kallat V2L (Vehicle to load). Designen med sitt låga luftmotstånd har hämtat inspiration från havet med designkonceptet ”Ocean aesthetics” som ger känslan av vågornas rörelser.

Det bör även tilläggas att BYD SEAL är finalist i Car of The Year 2024 och har tilldelats fem stjärnor av Euro NCAP, tack vare mycket hög krocksäkerhet och en imponerande arsenal av intelligenta säkerhetssystem.

Priset börjar på 559 900 kronor och för tjänstebilister är förmånsvärdet från 2 554 kronor per månad (beräknat vid 50 % marginalskatt) svårslaget. BYD SEAL finns att provköra hos någon av landets 28 återförsäljare. När gör du ett besök för att själv uppleva det senaste från världens största tillverkare av laddbara bilar?

Läs mer om BYD SEAL här!

Rulla till toppen