”Bra design kan få dig att le”– Hongqis chefsdesigner Giles Taylor

Kinas äldsta bilmärke mixar klassisk kinesisk estetik och hantverk med den modernaste tekniken.

Ansvarig för designen är den legendariska bildesignern Giles Taylor, tidigare designchef hos Rolls-Royce. Lyckas han locka fram ett leende från dig?

Det Giles Taylor inte vet om bildesign, hantverk, hur viktiga detaljer är och vad varumärken står för är inte värt att veta. Men när han tog sig an uppgiften att ta Hongqi in i den elektriska åldern och ut till hela världen öppnade sig en ny dimension för honom: den rika kinesiska kulturen.

– Vi i Europa är mycket duktiga på bilars arkitektur, men jag lär mig otroligt mycket från mina kinesiska kolleger och deras sätt att arbeta med design. Det blev faktiskt så att en helt ny värld öppnade sig för mig. Ord som harmoni, symmetri, välmående, komfort och värme är ständigt närvarande. Jag tror att vi skapar något speciellt när vi slår ihop styrkorna från vårt europeiska kontor i München med 60 personer och vårt kinesiska team, säger han.

Hongqi grundades 1958 och är landets äldsta bilmärke, kända för sina exklusiva lyxbilar. Nu är man inne på en mycket spännande resa där man med de nya förutsättningarna som elbilar ger kan driva på utvecklingen och skapa en helt egen ny identitet.

Under de kommande fem åren kommer Hongqi med 21 nya modeller, och den imponerande ”vattenfallsgrillen” hos Hongqi E-HS9 som påminner om ett visst brittiskt bilmärke kommer inte automatiskt följa med till de kommande bilarna.

– Nej, fronten behöver inte se ut på ett visst sätt, men vi ska behålla våra röda LED-ljus fram och bak och den varma känslan både på ut- och insida. Många europeiska bilar kan kännas lite kalla och funktionella, men från den kinesiska kulturen hämtar vi värme, charm och känslan för hur viktiga små detaljer är.

Den nya tekniken med stora skärmar har Giles en sund och balanserad inställning till.

– Mer skärmar är inte lösningen även om de fyller en viktig funktion. Men i dagens digitaliserade samhälle är det lika viktigt hur tyget i armstödet känns, hur läderklädseln ser ut, hur bilens interiör får en att må.

Självklart kommer det fler nya Hongqimodeller och Giles Taylor är spänd på vilka mottaganden de kommer att få.

– Ja, vi har verkligen lagt ner våra själar i den nya modellen för att få den att utstråla elegant lyx. I Kina talar man ofta om hur människor reagerar på sin omgivning, om hur viktiga små detaljer kan vara, hur de kan skänka glädje. Och får jag ett leende blir jag lycklig. Då har vi lyckats.

Gilles Taylors karriär:
Royal College of Art
Citroën 1992–1997 – Citroën Xsara
Jaguar 1997–2011, chefsdesigner för XK och XJ
Rolls-Royce 2011–2018 chef för exteriördesign och designchef från 2012

Läs mer om Hongqi här.

Rulla till toppen