Prov: Smart Forfour ED – nu med längre räckvidd

Kortare laddningstid, längre räckvidd, och nu har den smarta lilla stadsbilen blivit en fyrsitsig elbil. Vi provkör.

Annons
Annons
Prov: Smart Forfour ED – nu med längre räckvidd
Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 7-2017

Vad är det för något? Den lilla stadsbilen Smart har varit populär i många år på trånga stadsgator i södra halvan av Europa. Men här uppe i Skandinavien har Smart inte lyckats bli en bred, folklig succé – ännu.

Kanske lossnar det nu när Smart också finns att köpa som fyrsitsig elbil: Smart ForFour ED är ett smart drag av tillverkaren (Mercedes), är man nästan beredd att tillägga. 

Idag är argumenten för att skaffa sig en fyrsitsig, lättkörd och miljövänlig stadsbil starkare än någonsin. Nya Smart går tyst, har tillräcklig räckvidd (om man inte behöver göra långresor) och fyra kan få plats i kupén (alternativt två personer och 975 liters bagage).

Ska man leta efter nackdelar är en av dessa att denna, lite längre småbil inte känns lika stadskörningsoptimerad som den 80 centimeter kortare Smart ForTwo. Fast med 8,5 meters vändradie är ForFour ändå nästan lika lätthanterad på trånga utrymmen som den tvåsitsiga.

Prov: Smart Forfour ED – nu med längre räckvidd
Kanske lossnar det för Smart i Sverige när den nu finns som fyrsitsig elbil: ForFour ED

Hur är den att köra? Den är tyst och närmast rolig att köra i stadstrafik. Karaktären är (om man vill) lite grann som en busbil vilken snabbt kan smita runt gathörnen. Pigg, styrkvick och snabb från stillastående. 

Motorn sitter baktill vilket också ger bra drivgrepp när man ska ur startgroparna. Längre hjulbas samt extravikt i form av lågt placerat batteri ger samtidigt lugnare gång och bidrar till en klart bättre komfortkänsla än i den lilla tvåsitsaren.

Nördfakta: Elmotorn ger 82 hästkrafter men samtidigt också rejäla 160 newtonmeter över hela varvtalsregistret. Detta gör (enväxlade) Forfour till en skapligt kvick bil, den accar visserligen 0–100 km/h på 12,7 sekunder – men som hos alla elbilar finns all kraft ända från start. 

Batteriet (8 års garanti) är på 17,6 kWh vilket kan ge en räckvidd på runt 16 mil och snabbladdning (till 80 procent) ska enligt tillverkaren kunna skötas på 45 minuter.

Borde jag köpa en? Om du huvudsakligen kör i stadstrafik är Smart ForFour ED ett bra val av fordon. Kupén är dugligt rymlig för två, baksätet är dock inget att skryta om. Smart med eldrift har även lite praktisk elektronik ombord. Exempelvis kan man kolla laddningen eller slå på kupévärmaren via en app i telefonen. 

Prov: Smart Forfour ED – nu med längre räckvidd
ForFour har en modern förarmiljö med en rejäl 7-tumsskärm.
TEKNISKA DATA: SMART FORFOUR ED

MOTOR: Elmotor, synkron, effekt 82 hk, vridmoment 160 Nm, enväxlad växellåda, bakhjulsdrift.

KAROSS: L/b/h 3.495/1.665/1.554 mm. Axelavstånd 2.494 mm. Tjänstevikt 1.275 kg. Bagagevolym 185 liter.

PRESTANDA: 0–100 km/h 12,7 sek. Toppfart 130 km/h. Förbrukning 13,1 kWh/100 km. Räckvidd (NEFZ) 155 km.

SUMMERING

PLUS: Pigg, smidig stadsbil. Liten vändradie. Lättkörd. Låg (el)förbrukning.

MINUS: Aningen trång kupé och begränsat bagageutrymme.

Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 7-2017

Annons
Annons
Rulla till toppen