Vi provkör Smart elcab: ”En sladdvänlig gokart”

Smart använder alltid små bokstäver i sitt namn. Smarts nya elcab är inte bara liten i orden, utan även på jorden – och i maten.

Annons
Annons

Vad är nytt? Smart har byggt elbilar sedan 2007. Generation tre kom 2011. De senast uppdaterade versionerna av smart electric drive (fortwo och forfour) hade premiär 2016. Cabrioletversionen av smart fortwo debuterade 2000. Det nya med smart fortwo cabrio electric drive är helt enkelt kombinationen av elbil och cabriolet.

Tekniskt sett är cabben så gott som identisk med smart fortwo electric drive coupé som kom till Sverige i våras. Starkare litiumjonbatterier har ökat 2011 års räckvidd från 140 till nuvarande 155 km (NEDC). Kupén har blivit lite bredare och utrustningsnivå lite högre. Numera följer det också med en laddare på 7 kW som standard.

Hur är den att köra? Som en förhöjd sladdvänlig gokart med tydlig förkärlek för urbana miljöer. Snabb som en iller runt gathörnen och lättparkerad som en barnvagn. Styrningen är kvick och vändradien bara 6,95 m.Elmotorn lämnar full effekt från stillastående och 0–60 går på 4,9 sekunder.

Det är också i de här miljöerna och farterna som det är trevligast att köra öppet. Taket går att ta av i två steg och vid hastigheter uppåt 80 km/h eller mer bör man ha minst halva på. I högre farter bidrar den knubbiga höga formen till ett vinddrag som blir enerverande vid längre stinter. I gengäld genererar de lågt liggande 230 kilo tunga batterierna en lägre tyngdpunkt och över lag något stabilare gång än hos vanliga smart.

Vi provkör Smart elcab:
Förarmiljön har en omisskänlig Smart-design. Nyfunkis med tydlig instrumentering.

Nördfakta? Under 2002 tillverkades en liten specialserie av smart cabriolet med namnet Crossblade. En öppen roadster utan vindruta och med de konventionella dörrarna utbytta mot två smala ”ribbor” i axelhöjd. Den konventionella motorn på 600 kubik hade trimmats från 55 till 71 hk av Brabus.

Borde jag köpa en? Om du bor i Stockholm och tror att Norrland börjar någonstans mellan Arlanda och Uppsala och att Skåne tar vid söder om Södertälje. Alternativt är hemmahörande i Malmö eller Göteborg och känner dig obehaglig till mods när du hamnar utanför stadsplanerat område. I dessa fall ja! Men för alla andra vars jaktmarker och territorium är mer omfattande förblir den här bilen en leksak för bättre bemedlade eller möjligen en andrabil. Räckvidd, utrymmen och karaktär passar bäst för korta pendling inom tättbebygt område.


Tekniska data: Smart Fortwo Cabrio Electric Drive

Motor: Trefas elmotor, 82 hk, 160 Nm, steglös växellåda utan simulerade växlingslägen. 

Kaross: L/b/h 2.695/1.663/1.553 mm. Axelavstånd 1.873 mm. Tjänstevikt 1.115 kg. Bagagevolym 260 liter. 

Prestanda: 0–100 km/h 11,8 sek. Toppfart (begränsad) 130 km/h. Förbrukning 130 Wh/km. CO2 0 g/km. Räckvidd enligt NEDC 155 km, med AC på och inte i eco-mode ca 120 km. 

Pris: Från 252.900 kr.

Plus: En kul typ att umgås med och synas i. Politiskt korrekt. Relativt välutrustad med stolsvärme, farthållare, navigation och läderklädsel. Full effekt från start. Lätt att manövrera och parkera.

Minus: Ruskigt dyr även med supermiljöbilspremie. Litet bagage som krymper när man lägger i takdelar. Begränsat användningsområde. Räckvidd. 

Annons
Annons
Rulla till toppen