PROV: Hyundai Kona Electric – välväxt Nirokusin

Den eldrivna versionen av Hyundai Kona var redan från början en bästsäljare. Efterföljaren ska bli minst lika framgångsrik, men har växt så det knakar.

Annons
Annons

VAD ÄR NYTT?

Designen av den nya Konagenerationen skulle kunna dela en ocean, men detta är åtminstone en bil som man lägger märke till. Nykomlingen känns mer vuxen än sin föregångare och det beror inte enbart på den massiva tillväxten (Kona är hela 15 cm längre och är numera 4,35 meter lång) utan även på linjeföringen. 

En slät front med laddlucka och standardmonterade LED-strålkastare fram och baken domineras av tredelade bakljus som sträcker sig över hela bredden. Däremellan? Ett virrvarr av ytor, ljuskanter och karaktärslinjer. Det verkar som om Hyundai haft beslutångest under formgivningsprocessen.

Fördelen med det nya formatet är självklart större innerutrymmen. Kupén har dessutom begåvats med moderna och ganska coola digitalinstrument och smarta reglage. Allt känns logiskt och är väl placerat, alla grundläggande funktioner är inom omedelbart räckhåll.

Hyundai Kona Electric sida

Den eldrivna versionen av Kona har två olika motoralternativ, men vi får nöja oss med den effektsvagare versionen vid provkörningstillfället: motorn genererar en maximal effekt på 156 hk och 255 Nm och får ström från ett batteri med en kapacitet på 48,4 kWh, vilket är en liten förbättring jämfört med föregångarens. Den hade bara 136 hk och ett batteri på 39,2 kWh.

Den starkare versionen får en motoreffekt på 218 hk som matas av ett batteri på 65,5 kWh. Enligt tillverkaren ska versionen med det lilla batteriet ha en WLTP-räckvidd på drygt 360 km.

Mycket mer än så vet vi dessvärre inte, mer information om prestanda, räckvidd och förbrukning kommer under hösten lagom till marknadsintroduktionen. Då får vi även ta del av de svenska priserna. Än så länge vet vi bara att grundmodellen börjar på 42 000 euro på kontinenten, alltså knappt 497 000 kronor med dagens växelkurs.

Hyundai Kona Electric cockpit
Körlägesväljaren har flyttats bakom ratten och föraren informeras med hjälp av två breda 12-tumsskärmar.

HUR ÄR DEN ATT KÖRA?

För körfunktionerna finns ett vred på höger sida av ratten och det är i stort sett det enda föraren behöver när man befinner sig på vägen i en Kona. Det mest dominanta intrycket vi får under vår korta tur är att Kona upplevs som avslappnad, smidig och att allt sker utan ansträngning.

Elmotorn känns pigg trots den ganska låga effekten och förbrukningen i landsvägsfart ligger på runt 16 kWh/100 km om man tar det lite lugnt och kör förutseende. 

Kona Electric är även utrustad med en intelligent regenereringsfunktion och den gillar vi direkt. Det enda du som förare behöver göra är att lyfta högerpedalen, sedan bromsar bilen effektivt ned till stillastående bakom framförvarande trafik.

Hyundai Kona Electric
Karossidorna har ett par markanta veck kors och tvärs. Snyggt eller fult, vad tycker du?

Det fina komfortintrycket avrundas med ytterst bekväma säten både fram och bak och bilens utmärkta fjädring. Dessutom har man gott om plats i baksätet, inte minst i huvudhöjd vilket definitivt inte är en självklarhet i segmentet.  

BORDE JAG KÖPA DEN?

Hyundai har verkligen gjort bra ifrån sig med nya Kona Electric: komfortabelt chassi, gott om plats överallt, effektiva assistansfunktioner och en avslappnad drivlina.

Kona Electric är gott och kort sagt en ytterst förnuftig elbil och dessutom utan större svagheter. Bortsett från den kanske lite klena motorn.

TEKNISK INFO/Hyundai Kona Electric (48,4 kWh)

Motor: Elmotor, 156 hk, 255 Nm. Batterikapacitet 48,4 kWh.
Kaross: L/b/h 4 350/1 825/1 575 mm. Axelavstånd 2 660 mm. Bagagevolym 466–1 300 l.
Prestanda: 0 – 100 km/h i.u. Toppfart i.u. Räckvidd 360 km.
Pris: Ej fastställt.

Hyundai Kona Electric
Annons
Annons
Rulla till toppen