Ännu ett kinesiskt märke, tänker du. När ska det ta slut? Till slut kanske det inte finns ett annat alternativ än att välja en kinesisk bil?
Den kinesiska biltillverkaren BYD som står för Build Your Dreams, alltså bygg dina drömmar har gjort sig kända under de senaste åren. Efter den här sommaren är det nog få som inte sett en Atto 3 ute på vägarna. Men faktum är att BYD har varit en del av vår vardag längre än många kanske vet.
Batteriet i din mobil och din iPad är troligen tillverkade av just BYD eftersom hälften av alla iPads i världen använder batterier från företaget. De har tillverkat batterier sedan 1995, då ni-cd batterier som bland annat används som startbatterier för dieselgeneratorer. Ett år senare började de med litiumjonbatterier, vilka är de batterier som används i elbilar. Redan 1998 skapade företaget en division i Europa där man främst har fokuserat på att elektrifiera kollektivtrafiken.
Marknads- och pr-direktören på BYD Europa, Penny Peng, berättar bland annat att det svenska kollektivtrafikföretaget Nobina är ett av företagen de samarbetar med.
Till och med 2020 har företaget varit ganska osynligt för oss i Europa även om de tillverkat bilar i Kina i många år. Efter att företaget 2019 startade en egen gren endast för batteritillverkning i Findreams Battery Corporation bestämmer de sig för att storsatsa på elbilar även i Europa. Vid det här laget har de slopat alla sina förbränningsmodeller och valt att satsa helhjärtat på elbilar.

Det blir snabbt tydligt när jag pratar med Penny Peng att det finns en stor stolthet i att våga satsa på förnybar energi och den teknik de utvecklar. Ord som ”innovation”, ”nytänkande” och ”aldrig tidigare sett” slängs flitigt runt. Det finns en stolthet i att stå för hela processen av en ny produkt. Länge arbetade man tillsammans med andra företag och distribuerade sin teknik, nu vill man stå för alla steg på vägen.
– Vi tillverkar alla delar av bilen förutom fönster och däck, berättar Penny Peng.
Någonting BYD är otroligt stolta över, vilket blir tydligt från deras presentation och från vad Penny Peng berättar för mig är deras bladbatteri. BYD har skapat ett batteri som är gjort av litiumjärnfosfat (LFP).
Det ska göra batteriet säkrare och ger även fördelen av att det är lättare att integrera i chassit. Detta eftersom batteriet är mer stryktåligt och med deras cell-to-body-teknik adderar även struktur till bilen. Batteriet har ett syfte i bilens konstruktion i stället för att endast vara en energikälla som måste hitta en plats bland resten av bilens komponenter.
– Vi lägger vårt fokus på marknader där elbilar redan är väl etablerade. Det innebär främst Skandinavien, Nederländerna, Belgien och Storbritannien. Vid slutet av det här året är vårt mål att ha etablerat oss i 21 europeiska länder, säger Penny Peng.
BYD:s försäljning har gått upp med 145 procent från tidigare år. Målet är att ha ökat med 250 procent vid slutet av detta år och sedan med 500 procent vid 2024 räknat från 2022. De är mycket nöjda när de berättar om sina olika rekord runt om i världen. Till exempel hur Atto 3 har varit den fjärde mest sålda elbilen i Irland och så klart att den blev den mest sålda bilen i Sverige i juli i år.

Det de inte berättar är vilka kampanjer som har gjort att den sålt så bra. BYD kom nyligen med en leasingdeal på Atto 3:an i Sverige som gav ett leasingpris på 3 000 kronor i månaden för ett år. Kort efter att dealen lanserades blev Atto 3 den mest sålda bilen i juli.
3 000 kronor i månaden för en bil, en ny elbil dessutom, är ett fantastiskt pris som betyder att man köper markandsandelar. Frågan är bara hur länge de kommer att erbjuda så här bra specialpriser och vad som kommer att hända när de löper ut? Det är klart att BYD vinner en publicitet och försäljning. Vi ser bilarna på vägarna och blir vana vid att se märket.
– Vår svåraste utmaning är att europeiska biltillverkare har en lång historia bakom sig. Det finns en viss tillit som har byggts upp över flera decennier. Även om vi har varit aktiva sedan sent 90-tal är vi nya på marknaden och har en tillit att bygga upp. Det sker inte över en natt, menar Penny Peng.
Hon är väldigt noga med att berätta att de inte tänker erbjuda billigare priser för att bygga upp varumärket. Åtkomligt premium är ett ord de ofta använder för att beskriva sin taktik. Penny Peng förklarar att de är ett premiummärke och därför kommer deras priser att reflektera detta. Samtidigt vill de inte lägga sig för högt eftersom de är ett nytt märke för många.
– Vi erbjuder mer premiumkvalitéer än andra bilar i de prisklasserna vi rör oss i, säger Penny Peng.
Själv var premium inte det ordet jag kom att tänka på när jag körde Atto 3 från Göteborg till Stockholm. Snarare kändes det som en billig gimmickbil som inte hade någonting speciellt att erbjuda.
Varför BYD valde att visa några av de dyraste modellerna först har jag svårt att förstå. Deras lyxsedan Han var den första bilen de skeppade till Europa tillsammans med suven Tang och båda kom med en saftig prislapp.
BYD vet att man inte har en historik och ett rykte att bygga på i Europa och ändå är dessa bilar de första de skeppar över. Känns de två modellerna lyxiga? Absolut, men det är svårt att sälja en dyr bil när man i princip är okänd. Kanske ville man direkt visa vad man kan?

Nu kommer nya Seal som jag måste erkänna är en riktigt schysst bil. Den är otroligt bekväm och känns tillräckligt lyxig. Den är snabb, lättkörd och fungerar som de flesta moderna elbilar.
Den ser inte heller särskilt dum ut, det finns en karaktär i designen.
Vad BYD har åstadkommit är att de har blivit ett märke som finns i folkmun. Vi har vant oss vid att se bilarna på vägarna och nu kommer de med två nya bilar som med rätt pris har en chans på marknaden. Lilla stadbilen Dolphin som redan säljs i Tyskland för 30 000 euro, samt nya Seal.
Seal kommer till att börja med i två utföranden, med samma batteripaket på 82,5 kWh. Den bakhjulsdrivna har 313 hk och en räckvidd på 57 mil. Den fyrhjulsdrivna har 530 hk och går 48 mil på en laddning. Lite längre fram kommer även Seal U, en Tesla Model Y-utmanare.
Bilen känns väldigt bekväm, med mjuka säten som kommer att passa alla. Jag hade en del problem med Atto 3 på den fronten, det var svårt att hitta en bekväm körställning för mig på 163 centimeter.
I Seal var det inga problem och det finns gott om utrymme trots att det är en sedan. Bagageutrymmet är ungefär lika stort som i Ioniq 6, på 400 liter. Däremot erbjuder Tesla Model 3 ett större bagageutrymme på 594 liter trots att den ungefär är av samma storlek överlag som Seal.
Som de flesta elbilar är Seal i sin prestandaversion så klart snabb, från 0–100 km/h på 3,8 sekunder. Detta är snabbare än Ioniq 6 på 5,1 sekunder men inte riktigt i klass med Model 3 Performance på 3,3 sekunder, men snabbare än LR AWD på 4,4 sekunder. För mig personligen gör det inte jättestor skillnad om det går 3,8 sekunder eller 6 sekunder innan man nått 100 km/h. Oavsett har de tre bilarna nog med oumph när man vill köra om eller dra iväg.
Räckviddssiffrorna är inte heller långt ifrån varandra. De ligger alla runt 500 km enligt WLTP.
Det bästa med BYD Seal är att den vet vad den vill vara. Ioniq 6 känns som att den vill försöka vara lite sportig med ganska hårda stötdämpare samtidigt som den egentligen gör sig bättre som en bekväm bil att köra längre sträckor med.

Seal är både bekväm att köra långt med samtidigt som den ger allt som behövs i vardagen och är sportig om man så vill.
Däremot hade jag lite svårt att vänja mig vid skärmen. Det tog lite för lång tid att lista ut hur man ändrar på klimatkontrollerna och jag tycker inte om att man måste gå ut från navigationen för att ändra var luftventilerna pekar.
Temperaturen går att ändra utan att gå in i en separat meny men allt annat styrs i den menyn. Samtidigt är skärmen lite för nära föraren för att vara bekväm att titta på. Det finns en hel rad på den vänstra sidan av skärmen som ger information om bland annat hur långt det är kvar till nästa destination i navigationen och hur mycket klockan är. Eftersom den är för nära är den här raden helt osynlig för mig om jag inte lutar sig över mot mitten och flyttar min högra hand från ratten.
Designmässigt är Seal intressant och den känns mer homogen än Hyundai Ioniq 6 som har vissa detaljer som ser lite malplacerade ut.
Seal sticker också ut lite mer på vägarna än Tesla Model 3 som har en lite mer sober design.
I Tyskland börjar priset för bakhjulsdrivna Seal med 313 hk vid 47 000 euro och den fyrhjulsdrivna startar på 53 000 euro.
Tesla Model 3 Long Range med fyrhjulsdrift lägger sig mitt emellan dessa modeller när det gäller hk och 0–100 km/h medan Teslan har lite bättre räckvidd – för 55 000 euro. Teslas instegsmodell kostar från 46 000 euro.
Det är alltså stenhårt, med ett litet prisövertag för BYD och är man en nykomling som ska in på marknaden i större volymer måste priset verkligen vara rätt.
Leveranserna i Sverige ska börja i slutet av 2023, till dess väntar vi mycket spänt på priset. Hur mycket vill man ta för sig av den svenska elbilskakan? Och hur ska man komma in på tjänstebilsmarkanden? Hedin Bil står för övrigt för försäljningen och det brukar indikera offensivt spel.
TEKNISK INFO/BYD Seal AWD
Motor: El, 2 st elmotorer, systemeffekt 530 hk/670 Nm. Fyrhjulsdrift. Batterikapacitet 84/82,5 kWh. Laddeffekt AC 11 kW, DC 150 kW.
Kaross: L/b/h 4 800/1 875/1 460 mm. Axelavstånd 2 920 mm. Vikt olastad 2 285 kg. Maxlast 400 kg. Bagagevolym 400 l. Frunk 53 l. Dragvikt ej uppgift.
Prestanda: 0–100 km/h 3,8 s. Toppfart 180 km/h. Förbrukning blandad körning 18,2 kWh/100 km WLTP. Räckvidd 485 km WLTP. Laddning 10–80 % ca 38 min.
Pris: Ej klart. Aktuell under slutet av 2023.
