PROV: Hyundai Ioniq 5 N – blixtnedslaget

Hyundai tar i från tårna när man försöker göra världens roligaste elbil. Har man lyckats? Vi provkör.

Annons
Annons
Hyundai Ioniq 5 N detaljer

Det finns fortfarande mycket som Hyundai inte vill berätta om sin nya eldrivna prestandabil Ioniq 5 N. Pris, effekt, vridmoment, vikt, batteristorlek och till och med hur vissa av körlägena fungerar är än så länge höljt i dunkel.

Men efter att ha kört bilen flitigt på både väg och på bana kan vi berätta att Hyundais N-division, som gör några av världens roligaste kompaktbilar, har tagit sig an den elektrifierade eran med ett otroligt engagemang och skapat den roligaste – och mest spännande – elbilen någonsin. Plus lite till.

Hyundai Ioniq 5N
”Hyundais stora crossover har fått sin kaross förstärkt på sina ställen, nya hjulupphängningar med mer camber, samt kraftigare och snabbare styrning.”

Hyundais stora crossover har fått sin kaross förstärkt på sina ställen, nya hjulupphängningar med mer camber, samt kraftigare och snabbare styrning. De två motorerna ger fyrhjulsdrift med möjligheten att leda kraften precis dit föraren vill.

Däcken är Pirelli P Zero i dimension 235/35 R21 och de 400 mm stora bromsskivorna fram är de största någonsin på en Hyundai. Batterikylningen är förbättrad eftersom Hyundai N vill att denna bil även ska funka för bankörning (20 minuter körning, 15 minuter laddning, osv).

Hyundai Ioniq 5N detaljer
Regenereringen sköter en betydande del av bromsverkan, ändå är de 400 mm stora framskivorna de största som någonsin suttit på en Hyundai.

Förutom ett stort antal körlägeskombinationer har Ioniq 5 N också finesser som vridmomentsfördelning och justering av kraftfördelningen fram/bak, plus några syntetiska ljud (inklusive ett förbränningsmotorljud), en ”varvräknare”, växlingspaddlar på ratten och ett driftingläge. Och seriöst bra vägegenskaper, vilket vi inte varit bortskämda med när det gäller elbilar.

Rakt fram känns den snabb, även på en modern bana som Nürburgrings GP-slinga. Och bromsarna (”by wire” och med kraftig regenerering även vid riktigt högt pedaltryck) är kraftfulla och mattas inte.

Hyundai Ioniq 5
1) LÅG…TYP

20 mm lägre än standard-versionen, men skulle kunna ha varit ännu lägre – om det inte vore för att markfrigången ska vara rimlig.

2) DU BESTÄMMER

Bland de otaliga inställningarna kan du variera hur mycket vridmoment som skickas till fram- respektive bakhjulen,  det finns en glidande skala från bak- via fyrhjulsdrift till framhjulsdrift.

3) TA MED POLARNA

Trots de sportiga N-sätena är kupéutrymmet praktiskt taget detsamma som i en vanlig Ioniq 5. Det här är ingen liten bil, med en längd på 4 715 mm. Tack vare EV-plattformen och det långa axelavståndet är utrymmena imponerande.

4) NYTT OCH ELEGANT

Kombinationen av matt finish och blå färg är ny och exklusiv för Ioniq 5 N. De orange detaljerna sticker ut utan att vara alltför skrikiga.

5) KYLER NER

Ett av N-divisionens riktmärken är att kunna genomföra två varv på Nürburgring med full attack. För att säkerställa att batterierna inte blir för varma behövs extra kylning, så luftintagen i fronten är inte bara för syns skull.

6) TAPPAR INTE GREPPET

De unika 21-tumsfälgarna är skodda med Pirelli P Zero i dimension 275/35. Grepp kommer inte att vara ett problem.

Instyrningen är exceptionellt bra för en bil som (vad vi antar) måste väga runt två ton. Gasuppsläpp mitt i kurvan ger lite lätt överstyrning och således bättre rotation runt den egna axeln. När man sedan matar på med gasen skickas en del av kraften bakåt för att räta ut linjen snyggt, eller kanske till och med riktigt snyggt.

När det gäller kurvtagning är Ioniq 5 N faktiskt inte olik en sen Mitsubishi Lancer Evo – släpp upp gasen, sväng, mata på med gas, räta ut – men på ett mindre hysteriskt sätt. Och mycket mer raffinerat.

Hyundai Ioniq 5N cockpit
I grunden samma interiör som i en vanlig Ioniq 5, men med svart färgtema. Därtill en ny mittkonsoll, mer alcantara och klart fler knappar på ratten.

Här finns en kommunikativ och trevligt viktad styrning, lagom stora karossrörelser, mycket grepp som ger självförtroende i snabba kurvor, där man kan justera sin linje med gasfoten, och underbart neutral balans. Den är så övertygande på bana att man nästan hellre kör den där än på vägen – vilket gör Ioniq 5 N till en väldigt unik elbil.

Men även ute på vanliga vägar är körupplevelsen engagerande. Det fejkade förbränningsmotorljudet och de fejkade växlingarna kanske verkar tramsiga, men på något sätt funkar det.

Hyundai Ioniq 5N, sida
21-tumsfälgarna är unika för Ioniq 5 N.

Varvräknaren går till 8 000 r/min och motorbromsning och gasrespons ändras med varvtal – allt fejkat, visst, men det är riktigt snyggt mappat. Det finns även två mer futuristiska motorljud, eller så kan man stänga av allt och låta rattpaddlarna ändra regenereringsnivån.

Så det finns mycket att leka med, och mycket mer som vi kommer att få lära oss om den här bilen. Vad vi däremot vet redan nu är att Ioniq 5 N är ett nytt riktmärke när det gäller roliga elbilar. Vi ser fram emot att få köra den igen!

TEKNISKA DATA/Hyundai Ioniq 5 N

Drivlina: Motor: 2 x el, synkron permanentmagnet. 585 hk, 739 Nm. (Boost: 650 hk/ 770 Nm) 1-växlad reduktionsväxel. Fyrhjulsdrift. Batterikapacitet 84 kWh. 
Kaross: L/b/h i.u. Axelavstånd i.u. Vikt cirka 2 000 kg. 
Prestanda: 0–100 km/h 3,4 sek. Toppfart 260 km/h. Räckvidd cirka 50 mil.
Pris: Cirka 870 000:– Aktuell 2024.


FLER ROLIGA ELBILAR

Alpine A290
ALPINE A290
Delar den kommande CMF-BEV-plattformen med Renault 5, men med fokus på körglädje. Framhjulsdrift, individuell hjulupphängning bak, och
förmodligen med under 300 hk.
Mini Cooper E
MINI COOPER E
Kommer 2024, på en nyutvecklad elbilsplattform. Bättre räckvidd, 215 hk och det finns rykten om
en vassare John Cooper Works-version.
Abarth 500e
ABARTH 500e
Framhjulsdrift, 152 hk och knappast världens mest imponerande räckvidd (bara 26 mil) – men ett
litet batteri betyder ju också lägre vikt.
BMW i3s
BMW i3s
Knappast en sportbil, men med sin lätta kolfiberkonstruktion var i3 mycket roligare att köra
än dess högbyggda kaross lät påskina.
TESLA ROADSTER
Tesla var en obskyr tillverkare vid lanseringen 2008, men den Lotus Elise-baserade Roadster visade
vad som var möjligt. Världen har inte
varit sig lik sedan dess.
Annons
Annons
Rulla till toppen