PROV: Fossil vs Missil – Model S mot BMW M6

Glöm i-Miev, Th!nk och övriga elbilar som ingen vill ha – Tesla Model S är leveransklar och så snabb att vi tvingas ta till en BMW M6 Gran Coupé som referens. Elbilsrevolutionen är här!

Annons
Annons

VI FIRAR VÄRLDENS VIKTIGASTE OCH MEST IKONISKA ELBILAR!

Kommer du ihåg hur elbilsrevolutionen tog fart och vilka bilar som var avgörande för utvecklingen?
Kanske inte. I detta nummer av Recharge återpublicerar vi de första provkörningarna av sex bilar som spelat mycket stor roll för dagens elbilar.
Det är extra intressant att läsa de gamla artiklarna eftersom det ger perspektiv på hur det var då, vad som var bra och dåligt, och hur vi tänkte kring de nya, laddbara bilarna.
Mycket nöje!

”M6, SLÖ?”

Ja, så kan det faktiskt kännas! Jag själv upplevde exempelvis 911 GT3 som slö när jag provade den första gången för tio år sedan. Allt handlar om referensen, då hade jag samma dag kört en del Mercedes S 65 AMG (1 000 Nm stark biturbo-V12) innan GT3:an äntrades. 

Den här dagen är det en fyrdörrars eldriven lyxbil som står för referensen.

Senhösten 2009 blev jag elbilsfrälst första gången, då testade vi Tesla Roadster, den Lotus Elise-baserade elbilen. Den var snabb som tusan, gick att snålköra 388,9 kilometer och kostade över miljonen.

Baksidan var att den just baserats på Lotus Elise vilket betyder usel klimatanläggning, usel ljudkomfort och så är den så jobbig att kliva i och ur att man inte orkar parkera om den förrän gatsoparen bokstavligen hotar att köra över den. Den är som en sportbil ska vara, inte sant?

Men vad sägs om en elbil som är som en riktig lyxbil ska vara – bekväm, tyst och snabb?

Tesla Model S förarplats
Istället för analoga klockor i instrumentgruppen har Tesla en stor skärm som lyckas med konststycket att vara tydlig och informativ. Senare test får utvisa om alla skärmar funkar bra även vid mörk landsvägskörning.

Tesla Model S uppfyller den kravspecen med råge: den är mer än snabb, klippet i starten är exceptionellt. Tack vare att det inte finns momentomvandlare, kopplingslamell eller något annat som ska överföra kraft från en roterande axel (motorns vevaxel) till en stillastående (drivaxeln), sker startögonblicket helt utan det enbart i teorin undvikliga ryck som normalt sliter loss däcken från asfalten. Tvåhjuldriften till trots är drivgreppet i starten som en fyrhjulsdriven bil – minus kraftförlusterna i två extra diffar och drivaxlar.

”Gnnnnnn”, krystar jag oundvikligen gång på gång när Driftboxen talar om för mig att det tog 4,6 sekunder till 100 km/h. Bra drag i fart är en sak, men när det sker från stillastående med sådan kraft är det verkligen så att det killar i kinderna när de pressas bakåt mot öronen.

BMW M6 förarmiljö
BMW har egentligen en riktigt stor och fin navigatorskärm, men här känns den bara liten. Ratten är lite för tjock och ganska hal.

En elbil som den här har ingen växellåda, bara en slutväxel (9,73:1). Vridmomentet är konstant och upplevelsen är en helt sömlös med mycket kraftfull acceleration. 

Samma manöver i en BMW M5 eller M6 Gran Coupé (som dagens referensobjekt), resulterar förvisso i bara 4,1 sekunder till 100 km/h, men också i en massa oljud, bortspunnen drivkraft och rejäla knyckar i nacken när dubbelkopplingslådan smäller i nästa växel.

Att det tevespelssmakande motorljudet delvis också kommer ur högtalarna gör övningen extra meningslös när man vet hur det känns i Tesla S …

M6:an är alltså något snabbare på klockan, men den känns inte i närheten lika rapp. Det är inte alls samma konstanta tryck i ryggstödet.

Tesla Model S 2013
Tesla Model S 2013

Tesla accelererar näst intill linjärt, det är bara det ökade luft(o)motståndet med cW-värde 0,24 som får acc-kurvan att lätt böja av. Samma kurva i M6, och andra snabba bilar, liknar mer ett EKG. Gasresponsen i elbilen är omedelbar och det är som att köra hela dagen på 6 000 r/min i M6, fast ljudlöst och med snabbare respons.

Och hur länge orkar man köra en M6 på 6 000 varv i stadstrafik, på motorvägen, på stormarknadsparkeringen och andra ställen? Och hur ofta måste den inte in på oljeservice då? En gång i veckan?

En annan mycket stor fördel med eldrift i vardagen är hur drivlinan växlar mellan fram och back. Elbilen polvänder bara motorn och det går blixtsnabbt att lägga i backen om man exempelvis ska göra en vändning på en stadsgata i närheten av otåliga medtrafikanter.

En förbränningsmotorbil måste alltid vänta på en massa saker, byta kuggar, släppa kopplingen och så vidare. I ett stressat moment sker detta aldrig ryckfritt och man grinar illa när det sliter till i bakaxeln.

Tesla Model S skärm
Laddskärmen. Ser annorlunda ut på EU-version (230 V) som får max 32 ampere.
Tesla Model S skärm
Fordonsinställningar nås alltid längst ner till vänster. Stora ”knappar” ett plus.
Sällsynt pedagogisk dra-släppfunktion av takluckans öppning.

Döm om min förvåning gällande Teslas styrning. Nu är det inte exceptionell styrkänsla som dagens M5 och M6 gjort sig kända för, men faktum är ändå att Teslans styrning är bättre: mer linjär i responsen och med bättre återkoppling. Den provade M6:an hade dessutom en störande 0,1–0,2 sekunders fördröjning i alla rattutslag från mittläget.

Sedan Tesla Roadster har det hänt mycket med Tesla-tekniken. Det mest uppenbara är det mer än dubbelt så ”stora” batteriet. Roadster mäktade med 40 kWh, Model S kan köpas med upp till 85 kWh, 60 kWh är standard.

Visserligen är Model S en nära dubbelt så tung bil som Roadster (2 109 mot 1 335 kg) så räckvidden är inte den dubbla ens i teorin. Enligt EU:s norm för elbilar är räckvidden 500 kilometer och enligt Tesla är räckvidden 480 med konstant hastighet 88 km/h – där har vi referensvärdet för nästa räckviddsprov. Kan vi slå 48 mil, tro? Vi återkommer i ämnet.

Tesla Model S skärm
Få kartbilden i halvskärm eller över hela som här. Zooma som i telefonen/paddan.
Tesla Model S skärm
Backkameran benämns som ”High Definition” – och det stämmer!

I kupén liknar Teslan inget annat. För det första är golvet helt slätt, det finns ingen kardantunnel. Den här bilen skulle passa bra som taxi, och faktum är att Teslas danske Store Manager Marcus Peters denna dag demat bilen för taxiåkerierna i Göteborg.

Mellan framstolarna finns ingen lyxig mittkonsol utan det är ledigt på golvet nästan som i en folkabuss, att ställa gymbagen mellan framstolarna känns naturligt här. Mittkonsol finns som tillbehör.

Å andra sidan finns inget behov av en knappfylld mittkonsol (varför är det inte helsoffa fram då?) när pekskärmen mäter 17 tum på diagonalen. För första gången ser undertecknad, som är pekskärmsskeptiker, en pekskärm som fungerar!

Man har tagit tillfället i akt att göra gränssnittet oerhört tydligt och begåvat menyerna med stora knappar som dessutom ligger glest. Det funkar riktigt bra att använda den vid körning. Backkameran är också högupplöst vilket innebär att man för första gången inte bara ser att man har hinder bakom, utan också vad det har för regnummer.

BMW M6 Tesla Model S på väg

En välkommen förbättring mot Tesla Roadster är inte bara att den regenererande motorbromsningen (som gör att du nästan aldrig behöver använda bromspedalen) är frånkopplingsbar om man föredrar det, bromsljusen tänds också nu. I Roadstern var det lite småläskigt att motorbromsa i tät trafik.

Lite av en besvikelse inträffar också i Teslas kupé, den är faktiskt inte rymligare än BMW:s 6 Gran Coupé. Takhöjden är begränsad, knäutrymmet sådär och sittställningen tämligen låg. Framstolar och baksoffa i Teslan är förvisso hyggligt sköna att sitta i, men dynorna är små och enkelt utförda.

Tesla Model S bagage
Fram som bak bjuds på enorm sväljpotential. Inte så brett mellan hjulhusen bak dock (golvbredd 88 cm), och lastgolvet blir tyvärr inte plant vid fällning och får dessutom en skarv. Volym upp till hatthylla anges ej, men med fällt baksäte ryms 1 645 liter! Framskuffen tar 150 liter.

Vad som däremot överraskar positivt är det enorma bagageutrymmet, lite som i en Saab 900. Eftersom det inte finns någon förbränningsmotor någonstans i bilen är det ledigt för bagage även under huven framtill! Batterierna ligger platt under golvet och elmotorn ligger mellan bakhjulen.

Tesla Model S kan extrautrustas med bakåtvända barnsäten i det bakre bagageutrymmet för cirka 14 000 kronor – en sjusitsig bil.

Tesla Model S detaljer

Första intrycket av Tesla Model S är mycket gott, det nästan viktigaste i en lyxbil är komforten och på den punkten levererar den enormt. Luftfjädringen ger så mycket fluff som man vill att den ska, det KÄNNS som luftfjädring. Ljudnivån är också låg, normalt brukar tysta bilar upplevas som bullriga eftersom vägljudet är så förtvivlat svårt att komma runt.

Men under den korta provturen var ljudnivån lägre än i referensbilen M6, som visserligen hade 305 mm breda bakdäck. Trots Teslas 21-tumsfälgar med 245/35-däck hölls ljudnivån i alla fall på en klart godkänd nivå.

BMW M6 detaljer
M6:an är en dålig representant för fossilbilismen med sin obegripliga växelförare och sitt lynniga kopplingsingrepp. En mardröm att parkera i trånga utrymmen.

Instegsmodellen med 60 kWh-batteri och 306 hästars effekt kostar 60 000 euro och de svenska priserna blir rätt och slätt dagskursen plus moms vilket betyder cirka 645 000 kronor. Den provade bilen hade dock 85 kWh-batteriet och då ingår högre effektnivå, 422 hästar. Där stannar prislappen på cirka 930 000 kronor med lite nyttig extrautrustning som det fräcka soltaket, vinterpaket med mera. 

Det låter som mycket pengar, men jämför man med konventionella bilar med samma utrustning och prestanda är det svårt att komma under miljonen. 

Är du less på mainstreamlyxbilarna från Tyskland och känner dig skakis inför Fisker Karma, slå till på en Tesla!

Tesla Model S vs BMW M6

VAD ÄR TESLA?

Grundaren Elon Musk är sydafrikan, född 1971 och har gjort sig en förmögenhet på snilleblixten PayPal. Inte bara har han grundat SpaceX (utvecklar rymdraketer), han ställde sig också frågan vad som händer med vårt globala kemiska experiment – hur mycket koldioxid kan vi pumpa ut i atmosfären innan det brakar fullständigt?

Första bilen, den Lotus Elise-baserade ”Roadster”, såldes i cirka 2 500 exemplar och ingick i det första steget av produkter från Tesla. Den kostade 100 000 euro. Steg två är Model S – större volym, lägre pris.

Fabriken ska spotta ur sig 10 000 Model S per år och grundpriset är nere i 60 000 euro. Nästa steg torde bli 2014 års nykomlig, Model X, en suvmodell med sju sittplatser och en elmotor till varje axel. Ska vi tro filosofin kommer den att kosta ännu mindre och naturligtvis byggas i ännu fler exemplar.

Vid sidan av den egna biltillverkningen är Tesla underleverantör av elbilsteknik till Mercedes och Toyota vilka också är delägare i Tesla.

Tesla Model S vs BMW M6 panorering

INGEN MER RÄCKVIDDSÅNGEST

Bilvärlden har många magiker: Henry Ford, Colin Chapman, Alec Issigonos eller – Elon Musk som ihop med kreativa tekniker fick elbilsprojektet från AC Propulsion i England att snabbväxa i kreativitetsmyllan i Silicon Valley, CA, USA.

Musk drev fram Tesla Roadster, nu är Tesla Model S här och äntligen börjar min svåra räckvidds­ångest att släppa. I dagarna släppte Tesla sin första positiva kvartalsrapport (NASDAQ) och betalade tillbaka lånet från US Federal Reserve på 465 miljoner dollar. 2 500 Roadster är sålda, nu kommer Tesla S till Europa. Det är utmärkt. Men tänk om Elon Musk byggde en Tesla S ihop med Apple. En iTesla S – den vill jag ha!

Thomas Berggren, fartfantom

Tesla Model S

TEKNISKA DATA/Tesla Model S Performance

Motor: AC synkron, 422 hk vid 5 000–8 600 r/min, 600 Nm från 0–5 100 r/min. Endast slutväxel (9,73:1), bakhjulsdrift.
Kaross: L/b/h 4 975/1 965/1 435 mm.
Axelavstånd 2 960 mm. Tjänstevikt 2 108 kg. Bagagevol. 150–1 795 liter. Batteri 85 kWh.
Pris: Cirka 865 000:–. Aktuell i augusti.

BMW M6 front

TEKNISKA DATA/BMW M6 Gran Coupé

Motor: V8, dubbelturbo, 4 395 cm3, 560 hk vid 6 000 r/min, 680 Nm vid 1 500–5 750 r/min, 7-växlad dubbelkoppling, bakhjulsdrift.
Kaross: L/b/h 5 011/1 899/1 393 mm.
Axelavstånd 2 964 mm. Tjänstevikt 2 035 kg. Bagagevol. 460–1 265 liter. Tankstorlek 80 l.
Pris: 1 225 000:–. Aktuell nu.

Tesla Model S vs BMW M6 summering
Annons
Annons
Rulla till toppen