Byt inte däck i onödan!

Så här sänker du dina däckkostnader! Vi tog ett snack med Klas Lindén, produktexpert på Michelin, om däck för elbilar.

Annons
Annons

Det snackas mycket om hur dyrt det är med däck till elbilar. Och visst är däckskostnaden högre med en elbil, men det går att spara pengar utan att äventyra säkerheten.

Enligt Michelins egna undersöker sliter elbilar i genomsnitt 20 procent mer på däcken än avgasbilar. Det beror dels på en högre tyngd, dels på ett kraftigare vridmoment.

Hur ska man köra för att slita så lite som möjligt på däcken?  

– Man ska vara lätt på gas- och bromspedalen. Korrekt lufttryck gör att däcket får optimal kontaktyta, vilket gagnar livslängden. Har man en bil utrustad med samma dimension på båda axlarna så är det bra att rotera däcken mellan axlarna för att jämna ut slitaget, vilket kommer att öka tiden markant innan nya däck behöver monteras.  

Klas Lindén Michelin
Klas Lindén är produktexpert på Michelin Nordic.

Kan ni eller biltillverkarna göra något för att förlänga livslängden?

–  Vi jobbar kontinuerligt för att förbättra livslängden i kombination med däckens prestanda. Till exempel med nya gummiblandningar och material i däcken som kan påverka både livslängd och prestanda positivt. 

Måste man köpa EV-märkta däck till sin elbil? 

– Nej, inte om man köper Michelin-däck. Alla våra däck är lämpliga för elbilar. Om man letar efter specifika egenskaper som längre räckvidd, kan det vara lönt att satsa på ett EV-märkt däck såsom e-Primacy. Som slutkund så ska man ställa sig frågan vilka prestanda som är viktiga för just mig och välja däck därefter. 

Vad är det för skillnad på ett EV-märkt däck och ett vanligt däck?  

– De uppfyller alla parametrar som är prioriterade för elbilar, det vill säga lång livslängd och prestanda, lågt rullmotstånd, belastningskapacitet och låg ljudnivå. 

Däck till elbilar är ofta dyrare än till vanliga bilar med förbränningsmotor, vad beror det på?  

– Däck som är specifikt utvecklade för elbilar har optimerats för lågt rullmotstånd, bärighet, ljudnivå med mera. Allt tillsammans påverkar självklart priset. Sedan så har vi ett faktum att bilarnas vikt och storlek växer, vilket direkt ökar behovet av större däck som ska hantera vikterna och större däck ökar naturligtvis även priset. 

Ni strävar efter lägre rullmotstånd för att sänka förbrukningen, men hur påverkar det bromssträckan?  

– Utvecklingen mot lägre rullmotstånd drivs av biltillverkarna. Våra däck tillgodoser detta samtidigt som vi fortsätter att göra däck som uppfyller alla säkerhetskrav, inklusive bromssträckan. 

Hur gör ni för att sänka rullmotståndet?  

–  Det är flera olika optimeringar av gummiblandningar i däckets olika delar och konstruktion som bidrar till att minska energiförluster vilket leder till minskat rullmotstånd.  

– Michelin Pilot Sport EV är till exempel inspirerat av däckutvecklingen för Formel E-mästerskapet. Mittpartiet på slitbanemönstrets gummiblandning har en högre styvhet, vilket ger maximalt grepp och effektiv vridmomentöverföring för elektriska fordon.

Michelin UPTIS är luftfria däck som gör att man inte behöver oroa sig för punktering eller felaktigt lufttryck. Men de kommer först om cirka sju år.

Ni säger att man ska köra däcken ner till 1,6 mm? Är det inte säkrare att byta tidigare? 

–  Våra däck är gjorda med en teknologi som gör att deras prestanda och egenskaper bibehålls över däckets livslängd. Vi har gjort flera tester som visar att våra sommardäck är säkra ner till den lagliga gränsen på 1,6 mm och att vissa egenskaper dessutom blir bättre på 1,6 mm, nämligen rullmotstånd, säkerhet på torra vägar och ljudnivå. 

 Vi har skrivit om att vissa EV-däck har mindre mönsterdjup, varför och hur påverkar det livslängden?  

– Vissa EV-däck har generellt något lägre mönsterdjup för att optimera rullmotståndet redan när däcket är nytt vilket gagnar slutkunden redan från första km. Med nya gummiblandningar och material i däckens konstruktion så kan vi erbjuda likvärdig livslängd jämfört med vanliga däck som inte är extremt lättrullande. 

Många elbilar har bredare däck på drivaxeln, vilket gör att man inte kan rotera däcken för att jämna ut slitaget. Ser ni att fler beställer två däck åt gången i stället för fyra?  

– Det är ofta så att endast två däck byts ut. Då majoriteten av dagens elbilar har fyrhjulsdrift är det viktigt att det inte skiljer mer än 2 mm i mönsterdjup mellan axlarna, annars kan drivlinan ta skada.

Michelin visade upp luftfria däck som inte kan punkteras för flera år sedan. Varför räknar ni med sju år till full lansering?

– Michelins luftfria däck, UPTIS, rullar just nu i norra Frankrike på franska postens skåpbilar och i Singapore på DHL:s transportbilar som del av ett pilotprojekt. Däcken är än så länge bäst lämpade för dessa typer av kortare transporter. Vi behöver få ner rullmotståndet.

Med elbilar blir däckljudet tydligare då motorljudet är borta, hur jobbar ni med att sänka ljudnivån?  

– Ett sätt är att optimera mönsterdesignen. E-Primacy-däcket har en teknologi som kallas Silent Rib och som minimerar deformationen av mönsterribborna. Det reducerar däckljudet. Michelin Acoustic är en annan teknik med polyuretanskum i däcket som reducerar ljudet med 20 procent.

Förr var regummering en stor grej. Varför har det försvunnit? Kan det komma tillbaka?  

–  I år är det 100 år sedan vi först började regummera däck och det är fortfarande en viktig del av vår verksamhet. Numera
regummerar vi inte personbilsdäck eftersom konkurrensen från billiga däck från Asien är så hård. I dagsläget är det svårt att se en återkomst av regummerade personbilsdäck.

Annons
Annons
Rulla till toppen