”Vi måste bromsa övergången till elbilar”

2035 förbjuds nya avgasbilar inom EU. ”Det kommer att slå ut vår bilindustri”, menar batteri-vd:n Lars Carlström. ”Kina är redan framme med sin omställning.”

Annons
Annons

Batterierna i dagens elbilar är inte tillräckligt bra för att kunna konkurrera med förbränningsmotorer, det menar Lars Carlström, vd för Italvolt, som anser att det just nu finns en trogen och tålmodig skara elbilister som tycker att det är kul men att dagens teknik inte är mogen att ta över.

– För att få med sig alla behöver vi snabbare laddning och längre räckvidder på vintern. Det betyder att vi måste ha Solid State, som kommer inom fem år.

Vad ser du för fara med dagens batterier och batterifabriker?
– Batteriindustrin är mycket ung och utmanad, det finns en risk att dagens batterifabriker inte är up-to-date om fem år, man investerar i fabriker med torkningsanläggningar, som inte behövs om vi går över till Solid State. Att bygga en bra batterifabrik kostar cirka 30 miljarder, men kan vi dra ner den kostnaden till tio miljarder betyder det mycket för lönsamheten. Dagens batterifabriker måste hinna tjäna in investeringen.

Kommer de billigaste bilarna också ha Solid state-batterier?
– För de billigaste bilarna kan dagens LFP-batterier spela en roll, men med lägre investeringar för Solid state-batterifabriker kommer priserna på sikt att gå ner betydligt.

Hinner industrin och samhället ställa om till elbilar till 2035?
– När det gäller slutdatumet för förbränningsmotorbilar i Europa på 2035 är jag orolig för europeisk bilindustri, jag tror inte att alla hinner ställa om. Tappar vi miljontals jobb har vi recession under resten av vår livstid. Jag tror att vi måste ha en mjukare omställning, kanske till 2040-2045?

De orden kommer från en batteritillverkare …
– Ja vi måste vara realistiska.

Hinner Kina ställa om?
– Kina är redan framme med sin omställning, det är det som är problemet. Deras beslutstider är exempelvis mycket kortare, där kan man starta en ny gruva på 1,5 år, här tar det 20 år.
– Sedan har vi importtullarna, som är tio procent om man importerar en bil till Europa från Kina, men 25 procent den andra vägen. Ska vi ändra den regeln tar det sju år, enligt EU-komissionen. Sedan har vi den kinesiska statens stöttning av sin bilindustrin. Vi i Europa har ju lärt upp den kinesiska industrin, så vi får kanske skylla oss själva. Jag anser att vi måste gå lite långsammare fram med övergången till elektrifierat.

Tål klimatet en långsammare utveckling?
– När det gäller klimatproblemen är inte bilarna det största problemet, vi har till exempel ett antal kolkraftverk som står och tickar runt om i världen …

Varför är batterilagring så viktigt för omställningen?
– Elnätverken är inte dimensionerade för att alla bilar ska gå på el, speciellt inte i USA. Det krävs energilagringssystem för att få ordning på det här. Behoven av energilagring kommer inte att kunna mättas de tio kommande åren, även om tillverkningen ökar snabbt. Det behövs stora lager, även vid laddstationerna. Bilarnas V2G kommer enbart att hjälpa till marginellt.

10 bästa elbilarna på eCarExpo!
”De som har köpt Tesla är förlorarna”

Annons
Annons
Rulla till toppen