Tjänstebilappar

Det finns flera appar som kan göra livet för tjänstebilisten lite roligare och enklare. Vissa är rena nyttoappar medan andra har mer med underhållning att göra. Hoppas du hittar några tips som passar dig!


Trafik och navigering

Waze är bilförarens bästa vän. Detta är en mycket användbar app som visar trafikflödet just nu och som kan hjälpa dig navigera till rätt adress, även butiker och företag. Men Waze är mycket mer än bara en navigator: den håller koll på hur länge du kommer sitta i bilkö och när du kommer fram, den vet var det är billigast att tanka runt omkring dig och användarna kan rapportera in trafikfaror och köer.

iPhone och Android: Gratis

Google Maps är en kartapp med navigation, röstinstruktioner, pålitlig trafikinformation i realtid och stöd för att ladda ned kartorna för att spara på ditt dataabonnemang. En riktigt smart funkion är att du först kan söka fram resmålet på Google Maps i datorn. När du sedan kommer ut till bilen är resmålet enkelt att välja – det ploppar upp högst upp i listan i appen som "senast sökta resmål". Då slipper du fylla i hela adressen igen i appen.

iPhone och Android: Gratis


Musik

Overcast är en fantastisk app för att lyssna på poddar. Den har till exempel en funktion för att korta ned tystnader i podcastavsnitten för att på så sätt spara tid och det finns en lika användbar funktion som snabbar upp avsnittet, men utan att det låter som "Piff & Puff" på julafton. Dessutom finns en funktion som förstärker röster – perfekt när du kör bil, eftersom en del poddar är inspelade med ganska dåligt ljud.

iPhone: Gratis


Körjournal

Det är smidigt att slippa skriva in allt manuellt i körjournalen. Det finns många appar som hjälper dig hålla reda på om körningen är en tjänsteresa eller en privatresa och som sedan kan exportera alla siffror till ett format som är godkänt av Skatteverket. Sök på "körjournal" i App Store eller Google Play.


Körning

GreenMeter är en ganska ful men också ganska rolig app. Den utvärderar din körning och uppmuntrar dig att köra på ett sätt som sänker förbrukningen. Det handlar inte så mycket om pekpinnar utan appen funkar nästan som ett spel där det gäller att köra så snålt som möjligt.

iPhone: 65:–