Supermiljöbilspremien riskerar ta slut igen – köparna får inga besked

Volkswagen E-Golf är en av många modeller som skulle drabbas försäljningsmässigt om supermiljöbilspremien dras in.

Som det ser ut nu får de bilköpare som väljer en elbil eller laddhybrid efter årsskiftet ingen supermiljöbilspremie, skriver Tjänstebilsfakta.

Du som funderar på att välja en supermiljöbil kan alltså behöva snabba på med beslutet om du vill ta del av rabatten.

"Det här riskerar att bli en upprepning av den osäkerhet som rådde för två år sedan, när intresset för supermiljöbilar ökade kraftigt men den dåvarande regeringen inte kunde garantera att alla bilköpare skulle få premien", säger Ronny Svensson, vd för tjänstebilskonsulten Ynnor.

Supermiljöbilspremien har förlängts två gånger, nu senast till och med 2016. Därefter ska den ersättas av ett så kallat bonus/malus-system där köpare som väljer en elbil eller laddhybrid får rabatt, medan köpare som väljer en törstig fossilbil får betala en straffavgift.

Men bonus/malus-systemet dröjer. Det kan införas först 2018, eftersom Transportstyrelsen måste göra om systemet med fordonsskatten.

Det innebär alltså att hela 2017 just nu är ett enda stort frågetecken när det gäller rabatter för supermiljöbilar – och hittills har bilköparna inte fått några besked.

Tack för att du läser en nyhet på Tjänstebilsinfo! Följ oss gärna för att inte missa några nyheter. Du kan också få nyheterna direkt i din inbox.

Jag tycker det är viktigt att elbilar och laddhybrider subventioneras.
Ja
84
26
Nej