Räckvidden framför allt – eller ställer vi kanske fel frågor om nya elbilar?

Elbilarna är svaret på en fråga som ingen ställt, tycker kritikerna. Men kan det i själva verket vara så att vi ställer fel frågor? Räckvidden...

Annons
Annons
Räckvidden framför allt – eller ställer vi kanske fel frågor om nya elbilar?

Elbilarna är svaret på en fråga som ingen ställt, tycker kritikerna. Men kan det i själva verket vara så att vi ställer fel frågor?

Räckvidden är marknadsföringsargumentet nummer ett för elbilar – det är viktigare än allt annat, även priset, för väldigt många. Alla verkar gå och vänta på ”superelbilen” som ska leverera en räckvidd som fungerar som en värdig ersättare till de dieselbilar som svenskarna vant sig vid de senaste åren, med räckvidder på långt över 100 mil.

Jag tyckte tidigare att jag som bilköpare inte ska behöva anpassa mig om jag köpte en elbil. Om jag idag kan rulla 60 mil med min bensinbil ska jag förstås kunna köra 60 mil med min elbil, för samma inköpspris. Eller?!

Nej, så enkelt är det inte.

En ny produkt jämförs ofta med en befintlig produkt, skriver teknikjournalisten Lauren Goode på sajten The Verge. På så sätt argumenterar hon för att en iPad länge sågs som sämre än en bärbar dator och klumpigare än en iPhone. Därmed skulle iPaden automatiskt ha ett ”handikapp” jämfört med datorn (den är inte lika mångsidig) och telefonen (inte lika smidig).

Att iPaden däremot har längre batteritid och är bättre på annat verkar inte spela så stor roll. Så länge den inte klarar allt som en laptop kan göra och inte är lika smidig som en telefon är den ingen bra produkt, tycker vissa.

Men kan det vara så att iPaden ”inte kan konkurrera” eftersom vi ställer fel frågor? Och kan det vara så även för elbilar?

Det är ofrånkomligt att vi behöver anpassa oss i omställningen till elbilar – men många av sakerna vi behöver ”tänka om” är lätta

Det är ofrånkomligt att vi kommer behöva anpassa oss på ett eller annat sätt i omställningen till elbilar. Många av sakerna vi behöver ”tänka om” är relativt lätta – det är skönt att slippa åka in på macken och tanka, till exempel, och det är skönt att slippa den bullrande förbränningsmotorn.

Andra faktorer är lite svårare att vänja sig vid och det är framför allt räckvidden, trots allt. Men precis som du vande dig vid att ladda din smartphone varje natt (jämfört med en gång i veckan med den gamla Nokiatelefonen) kan du också vänja dig vid att köra på eldrift och uppleva fördelarna med det.

Att förminska all intressant elbilsteknik till en siffra – räckvidden – är att gå för långt. Självklart finns det bilköpare som åker 80 mil om dagen och som inte kommer i närheten av en laddkontakt. Och även jag, som inte kan ladda elbilen hemma, tycker det är skönt med en extra räckviddsmarginal så jag klarar mig till laddstolpen på stan.

Men för väldigt många människor är det vardagsresor på högst fem mil som gäller och då är det lätt att ställa om till att koppla in en laddsladd någon gång ibland. Räckviddsångest verkar mest vara ett fenomen hos alla som inte provat en elbil.

Att inte ställa fel frågor är det första vi kan göra för att få fart på omställningen!


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen