Googles självkörande bilar lär sig tuta – och får fejkat motorljud från bensinbil

En av de främsta fördelarna med elbilar är att de är tysta. Till skillnad från i fossilbilar finns ingen förbränningsmotor som bullrar. Men det är...

Annons
Annons

En av de främsta fördelarna med elbilar är att de är tysta. Till skillnad från i fossilbilar finns ingen förbränningsmotor som bullrar. Men det är kanske också den största nackdelen: elbilar som smyger sig på fotgängare kan orsaka en olycka.

Därför har Google nu lagt på ljudet av en förbränningsmotor för att fotgängare ska kunna upptäcka bilen i tid, och avgöra om den accelererar eller bromsar.

”För synskadade personer kan ljudet av en bil som närmar sig vara extremt viktigt”, skriver Google i månadsrapporten för projektet med självkörande bilar.

Förutom det fejkade motorljudet har Google också lärt de självkörande bilarna att tuta. När andra bilar, som körs av människor, kommer för nära eller beter sig illa kan Googles autonoma testbilar tuta, och testpersonerna som åker med i Googles bil får sedan rösta om de tycker att bilen gjorde rätt som tutade.

Mjukvaran i bilen ska avgöra när bilen ska tillåtas tuta, och då kan den dessutom tuta på flera olika sätt beroende på situationen.

Annons
Annons
Rulla till toppen