Nya detaljer: Jaguars prestandasuv med eldrift visas upp redan i år

Jaguar har redan lanserat en suv, F-Pace, men den verkar bara vara början. Just nu utvecklar Jaguar en kompaktsuv, en storleksklass under F-Pace – och...

Annons
Annons

Jaguar har redan lanserat en suv, F-Pace, men den verkar bara vara början. Just nu utvecklar Jaguar en kompaktsuv, en storleksklass under F-Pace – och den blir helt eldriven.

Utvecklingstakten hos Jaguar är hög just nu. Märket verkar ha lagt ned utvecklingen av nya superbilar för att istället fokusera på elbilar. Jaguar ska dessutom delta i elracingserien Formula E och förhoppningsvis kan kunskaperna därifrån också dyka upp i den nya elsuven som kan få heta E-Pace.

De senaste uppgifterna från Autocar tyder på att Jaguar har fått grönt ljus för att lansera elsuven innan koncernsyskonet Land Rover hinner före med en eldriven suv. Och det är bråttom: Audi har också planer på en suv med eldrift.

Jaguar E-Pace (om den nu ska heta så) blir kompaktare och ännu sportigare än F-Pace. Fokus verkar helt klart ligga på prestanda, med fyrhjulsdrift och låg vikt tack vare chassits aluminiumstruktur. Jaguar har enligt uppgifter till Autocar använt ett batteripaket på 70 kWh men det blir förmodligen större i den produktionsfärdiga bilen. Räckviddsmässigt verkar Jaguar sikta på omkring 50 mil.

Den främre elmotorn på 85 kW får hjälp av en bakre elmotor på 145 kW (och den bakre motorn har en tvåväxlad ZF-låda). Totalt innebär det en systemeffekt på 230 kW eller 313 hästkrafter.

Målet är att Jaguar helt ska skaka av sig alla rester av dåtidens ”gubbimage” som eventuellt finns kvar. Jaguar E-Pace ska visas upp för första gången redan i slutet av 2016, men försäljningsstarten verkar alltså dröja till 2018.

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för nyhetsbrevet från Recharge här nedan. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen