Kan strama åt rabatterna – då ligger Volvo XC90 illa till

Ingen har väl missat vilken gräddfil som elbilar och laddhybrider har i Norge – en stor del av landets bilförsäljning har laddkontakt eftersom köparna får...

Annons
Annons

Ingen har väl missat vilken gräddfil som elbilar och laddhybrider har i Norge – en stor del av landets bilförsäljning har laddkontakt eftersom köparna får ordentliga rabatter.

Men det har höjts röster om att rabatterna till stor del gynnar dem som egentligen inte behöver någon rabatt. Tesla är en dyr bil och subventionerna har fått kritik för att de hellre skulle kunna gynna billigare bilar mer.

Nu kommer nästa attack mot miljöbilsrabatterna. Laddhybrider förtjänar inte alls så stora förmåner som de får idag – det är både Høyre-regeringen och Norges största parti, Arbeiderpartiet, med om, skriver TT.

Enligt ett nytt förslag kan rabatterna för laddhybriderna sänkas ordentligt nästa år. Rabatten ska bli högre för bilar med lång elräckvidd och lägre för bilar med kort elräckvidd. Därmed ligger till exempel laddhybriden Volvo XC90 T8, som bara klarar några enstaka mil utan att köra igång bensinmotorn, illa till.

”Vi måste fundera på en ny variant i de fallen där batterierna är väldigt små i förhållande till bilens vikt”, säger Marianne Marthinsen, finanspolitisk talesperson på Arbeiderpartiet, till Dagens Næringsliv.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen