Mercedes börjar testa eldriven lastbil

Scanias nya lastbil med laddhybridteknik fick en del uppmärksamhet i förra veckan. Den togs i trafik hos Löfbergs i Karlstad, men batteriet på bara 1,2 kWh...

Annons
Annons

Scanias nya lastbil med laddhybridteknik fick en del uppmärksamhet i förra veckan. Den togs i trafik hos Löfbergs i Karlstad, men batteriet på bara 1,2 kWh väckte reaktioner. Några längre sträckor på eldrift är det inte tal om utan Scanias laddhybridlastbil fungerar bäst för korta sträckor.

Robert Sobocki, vd på Scania-Bilar i Sverige, säger att helt eldrivna lastbilar kan bli aktuellt när trycket från kunderna ökar.

”När allt fler efterfrågar hybridlastbilar så kommer de att utvecklas mer och få en bättre räckvidd på batteriet. Idag skulle ett batteri väga 30 ton om det skulle räcka lika mycket som 1.000 liter diesel och det fungerar inte”, sa han till Värmlands Folkblad.

Mercedes börjar testa eldriven lastbil

Så verkar inte konkurrenten Mercedes resonera. Den tyska tillverkaren visade upp en helt eldriven lastbil i juli och senare under året ska tidiga testexemplar provköras av kunder i liten skala. Under testperioden ska Mercedes samla in data om hur åkerierna använder sina lastbilar.

Det handlar fortfarande inte om någon långdistansbil – räckvidden blir som bäst 20 mil – men det är ändå ett stort steg för att komma bort från dieselmotorerna. Och reaktionen från kunderna har varit positiv, enligt Stefan Buchner, chef för Mercedes lastbilsdivision.

”Vi pratar just nu med omkring 20 potentiella kunder från återvinnings-, livsmedels- och logistiksektorn. Med den lilla serien tar vi nu snabbt nästa steg mot en serietillverkad lastbil. 2020 vill vi vara på marknaden”, säger han.

Lastbilen kan lasta 12,8 ton och eftersom den sänker bullernivån jämfört med en diesellastbil fungerar den bättre för nattliga transporter. Eldrivlinan ger också tillträde till de europeiska städer som på sikt kan förbjuda eller straffbeskatta dieselfordon.

Mercedes tror att kostnaden för elbilsbatterier kommer sjunka från 500 till 200 euro per kWh mellan 1997 till 2025. Samtidigt kommer energitätheten öka från 80 till 200 Wh per kilo.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen