Volvo testar lastbil med hybridteknik: ”Ett viktigt steg”

Eltekniken börjar så smått smyga sig in även i lastbilsvärlden, som länge dominerats av vridstarka dieselmotorer. Mercedes ska testköra en helt eldriven lastbil medan Scania har...

Annons
Annons

Eltekniken börjar så smått smyga sig in även i lastbilsvärlden, som länge dominerats av vridstarka dieselmotorer. Mercedes ska testköra en helt eldriven lastbil medan Scania har lanserat en laddhybrid som ska klara kortare sträckor på eldrift.

Volvo testar lastbil med hybridteknik:

Nu visar också Volvo Lastvagnar upp en konceptbil med hybridteknik – och här handlar det inte om en kompakt lastbil för stadstrafik, utan om en långtradare för fjärrtransporter.

Volvo testar lastbil med hybridteknik:

Volvo uppger att förbrukningen och koldioxidutsläppen kan kapas med mellan fem och tio procent om förbränningsmotorn kan vara avstängd upp till 30 procent av körtiden. Totalt ska utsläppen minska med 30 procent för fjärrtrafik.

Volvo testar lastbil med hybridteknik:

Konceptlastbilen visades upp första gången i maj 2016 men nu har den uppdaterats med bättre aerodynamik, lägre rullmotstånd och lägre tjänstevikt. Dessutom har den fått en hybriddrivlina som kan återvinna energi i nedförsbackar och vid inbromsning.

Volvo testar lastbil med hybridteknik:
Lars Mårtensson är miljö- och innovationschef på Volvo Lastvagnar.

Räckvidden på eldrift blir upp till en mil.

”Idag står fjärrtransporterna för en väsentlig del av den totala energiförbrukningen inom transportsektorn. Med hybridteknik kan bränsleförbrukningen och utsläppen minskas betydligt. Det är ett viktigt steg på vägen mot både våra och samhällets miljömål för framtiden”, säger Lars Mårtensson, miljö- och innovationschef på Volvo Lastvagnar.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen